Η Ένωση Κτηνοτρόφων Φυλής Λέσβου δίνει μαθήματα βελτίωσης της παραγωγικότητας των κοπαδιών του νησιού και βάζει στόχους ακόμη μεγαλύτερους στόχους για το μέλλον.
Το πρόβατο της φυλής Λέσβου μπορεί να παράγει μέχρι και 400 κιλά γάλα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δήλωση του κτηνιάτρου Γιάννη Τσακίρη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρ/σ 99fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη». Τα παραπάνω δεν αποτελούν υπερβολές, αλλά είναι αποτελέσματα που προκύπτουν από το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που υλοποιείται στη Λέσβο από την Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου.
Ο κ. Τσακίρης επισήμανε στην ίδια συνέντευξη πως τα πρόβατα της Λέσβου μπορούν να ανταγωνιστούν τις βελτιωμένες φυλές προβάτων που εισάγονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό (π.χ. Lacaune), όσον αφορά την παραγωγή γάλακτος. Παράλληλα, είναι πιο ανθεκτικά και λιτοδίαιτα, καθώς έχουν προσαρμοστεί στο ξηροθερμικό κλίμα του νησιού. Τόνισε επίσης την ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος γενετικής βελτίωσης που θα παράγει πιστοποιημένους γεννήτορες, οι οποίοι θα μπορούν να εξαχθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποιά είναι η Ένωση Προβάτων Φυλής Λέσβου
Σχεδόν αθόρυβα, το 2017 ιδρύθηκε η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου από μια ομάδα νέων και πρωτοπόρων παραγωγών από όλη τη Λέσβο. Βασικός στόχος της είναι η γενετική βελτίωση των κοπαδιών των μελών της, ώστε να αυξηθεί το εισόδημά τους.
Η Ένωση αξιοποιεί το πρόγραμμα γενετικών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και η δράση της εποπτεύεται από το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων στην Αθήνα, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη έχει παρουσιάσει πολύ καλά αποτελέσματα, με αύξηση στην παραγωγή γάλακτος και στις ημέρες άμελξης, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Εφαρμόζοντας γενετική βελτίωση, οι κτηνοτρόφοι-μέλη της Ένωσης έχουν πετύχει ετήσιο μέσο όρο εμπορεύσιμης γαλακτοπαραγωγής 265 κιλών. Στην ποσότητα αυτή δεν περιλαμβάνεται το γάλα που καταναλώνουν τα νεογέννητα αρνιά.
Οι σχεδιασμοί της Ένωσης για το μέλλον
Επόμενος στόχος είναι η εφαρμογή τεχνητής σπερματέγχυσης, με σκοπό την επιτάχυνση της γενετικής βελτίωσης των προβάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιείται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελώντας ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αναπαραγωγής, αλλά και εργαλείο γενετικής βελτίωσης των παραγωγικών ζώων. Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση των γεννητόρων που φέρουν γονίδια τα οποία καθορίζουν επιθυμητά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για επιλεγμένους, βελτιωμένους κριούς, όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων της Ένωσης Κτηνοτρόφων Λέσβου.
Αύξηση της παραγωγικότητας
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι κατά την περίοδο 2017–2023 η μέση περίοδος άμελξης κυμάνθηκε από 175 ημέρες (το 2017) έως 193 ημέρες (το 2021), ενώ η ετήσια εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή (μετά τον απογαλακτισμό των αμνών στις 45 ημέρες) κυμάνθηκε από 219 κιλά (το 2018) έως 264 κιλά (το 2023).
Κατά τα έτη 2022–2023, η μέση διάρκεια άμελξης ανήλθε στις 188 ημέρες και η μέση ετήσια εμπορεύσιμη παραγωγή γάλακτος στα 262 κιλά. Το 50% των ζώων παρήγαγαν πάνω από 250 κιλά γάλα, ενώ το 25% παρήγαγε πάνω από 328 κιλά.
ΠΗΓΗ: stonisi.gr