back to top

Κουρέτας: «Περιμένουμε τις ιδέες των μελισσοκόμων για να επιδοτηθούν» (pic)

Τις παρεμβάσεις του για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα συνεχίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος με νέα μακροσκελή ανάρτησή του σημειώνει χαρακτηριστικά πως η Περιφέρεια έχει ανάγκη τις ιδέες των μελισσοκόμων προκειμένου να «τρέξουν» επιδοτήσεις για τη στήριξή τους, ενώ είπε ακόμα ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μπορούν να παράξουν καταπληκτικά προϊόντα.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν τη μαζική βιομηχανία τροφίμων. Η Ελλάδα, ως μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής, φτηνής παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της.

Η ελληνική γη και οι άνθρωποί της μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα. Σαφέστατα οι συνέργειες τέτοιων μικρών παραγωγών μπορούν να δώσουν το απαραίτητο μέγεθος εξωστρέφειας, χωρίς όμως να υποτιμούμε τις διατροφικές ανάγκες της ίδιας της χώρας. Μια σημαντική παραγωγή στη χώρα μας και στη Θεσσαλία είναι το μέλι.

– Το βαμβάκι είναι ένα εντατικά καλλιεργούμενο προϊόν σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλία. Το μέλι βαμβακιού υπερέχει έναντι των άλλων ποικιλιών μελιού στη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2, το κοινό οξυζενέ). Η φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί σε επιθέματα τραυμάτων μέλι με αυξανόμενους ρυθμούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να προωθηθεί το μέλι αυτό στη συγκεκριμένη αλυσίδα μεταποίησης και χρήσης, με τιμή πάνω από 200 ευρώ το κιλό. Απαιτεί όμως μια κεντρική συμφωνία μεταξύ γεωργών, κρατικών δομών και μελισσοκόμων. Οι μελισσοκόμοι να εφαρμόζουν μια ορθή μελισσοκομική πρακτική παραγωγής βαμβακόμελου. Οι κρατικές δομές να προωθήσουν την εν λόγω καλλιέργεια με όρους ποιότητας (εδώ η ανάλυση δυσκολεύει, γιατί εμπλέκεται η ευρωπαϊκή και η εθνική αγροτική πολιτική, και οι δυστοκίες μιας χρόνιας αναποτελεσματικής γεωργικής κοινωνίας). Οι γεωργοί να εφαρμόσουν την αντίστοιχη ορθή γεωργική πρακτική (βήμα που απαιτεί πολλή εκπαίδευση και είσοδο στον κλάδο νέων πρακτικών σκέψης).

– Η μελισσοκομία είναι νομαδική και ο Ελληνας μελισσοκόμος πλεονεκτεί λόγω θέσης. Υπάρχει ένα ελληνικό μέλι που παράγεται από τα πευκοδάση. Για να παραχθεί το μέλι πεύκου, μεσολαβεί ένα κοκκοειδές έντομο που ονομάζεται Marchalina hellenica. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ένα ενδημικό έντομο του Αιγαίου (υπάρχει και στα παράλια της Τουρκίας). Το μέλι πεύκου δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό το δεδομένο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια προώθησης ενός προϊόντος στην παγκόσμια ανοιχτή πλέον αγορά. Ενα προϊόν που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (και στην Τουρκία).

Ενα προϊόν που με βάση τα χαρακτηριστικά του έχει αξιόλογες βακτηριοστατικές ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Ελληνα μελισσοκόμο ό,τι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας. Της Ελασσόνας βρέθηκε ενα απο τα ανώτερα στον κόσμο.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας:

• Η γύρη και ο βασιλικός πολτός χαρακτηρίζονται «λειτουργικά τρόφιμα» (neutraceuticals) και η αξία των προϊόντων αυτών αυξάνει καθώς αυξάνει η ζήτησή τους και η εκτίμησή τους από το αγοραστικό κοινό. Η πρόπολη και το δηλητήριο, που δεν είναι τρόφιμα και έχουν πληθώρα βιολογικών δράσεων, θεραπευτικών ακόμα και καλλυντικών εφαρμογών, αποτελούν επίσης περιζήτητα προϊόντα με μεγάλη ζήτηση και υψηλή τιμή.

• Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει η ζύμωση του μελιού σε υδρόμελι («κρασί» από μέλι), η απόσταξή του σε μουντοβίνα («τσίπουρο» από μέλι) ή η περαιτέρω ζύμωσή του σε «ξύδι» από μέλι. Εξάλλου ήδη η ποτοποιία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μέλι. Υπάρχουν μπίρες με μέλι στην ελληνική αγορά, ρακόμελα και πιθανώς να δούμε και κρασί με μέλι σύντομα.

• Το κερί τροφοδοτεί κηροπλαστεία ή κηρηθροποιεία που εφοδιάζουν τους μελισσοκόμους, βιοτεχνίες παραγωγής διακοσμητικών κεριών και είναι βασικό συστατικό στις περίφημες παραδοσιακές κεραλοιφές που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση.

• Ο μελισσοκομικός τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, ενώ στην Τουρκία ανθεί. Μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη συνδυάζουν επισκέψεις σε φυσικά ή πολιτιστικά αξιοθέατα με επισκέψεις σε μελισσοκομεία, μελισσοκομικά ινστιτούτα, μελισσοκομικά μουσεία, γιορτές μελιού ή συσκευαστήρια.

Τωρα που ανοιγουν τα προγράμματα επιχειρηματικοτητας στο ΠΕΠ Θεσσαλίας , περιμένουμε τις ιδέες σας να επιδοτηθούν».

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Έβρεξε πρόστιμα στη Χαλκιδική για… τις κυψέλες – “Πόλεμος” μελισσοκόμων και Δασαρχείου

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα λύσουν τις διαφορές τους οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και η δασάρχης του Πολυγύρου.Αιτία δεν είναι άλλη τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν από τη δασική υπηρεσία καθώς οι επαγγελματίες είχαν αφήσει τα μελισσοσμήνη...

Μάχη επιβίωσης δίνουν μελισσοκόμοι των Αγράφων – Αρκούδα «τσάκισε» τα μελίσσια τους

Στις δυσκολίες των μελισσοπαραγωγών των Αγράφων Ευρυτανίας προστέθηκε ακόμη μία και αφορά στην εμφάνιση αρκούδας στο Λημέρι, όπου κατέστρεψε 10 μελίσσια ερασιτέχνη παραγωγού.Όπως τονίζει στον star fm και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα», η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Η μέλισσα...

Διαμαρτυρία μελισσοκόμων στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε βαριά και άδικα πρόστιμα

Μελισσοκόμοι από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και τη Φλώρινα, συγκεντρώθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου εκδικάζεται η αίτησή τους για αναστολή εκτέλεσης προστίμων, που τους έχουν βεβαιωθεί από το Δασαρχείο Πολυγύρου.Οι μελισσοκόμοι χαρακτηρίζουν παράνομα τα πρόστιμα ύψους 300 ευρώ...

Πάργα: Πρεμιέρα για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση ανέργων στη μελισσοκομία

Ξεκινάει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης στη μελισσοκομία, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Ιωαννίνων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).Το πρόγραμμα, συνολικής...

Η αποκατάσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου ξεκινά με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς

Ξεκινά, με τη συμβολή της Πειραιώς, η αποκατάσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου του Δήμου Σουφλίου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή τον Αύγουστο του 2022.Η Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά προς το Δήμο Σουφλίου μελισσοκομικών φυτών...

Θα ζούσε ο πλανήτης χωρίς τις μέλισσες;

Το ερώτημα είναι πραγματικό και επίκαιρο καθώς η κλιματική κρίση και η ανθρώπινη παρέμβαση, το αναδεικνύουν ως ένα από τα πλέον «καυτά» περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής.Πολλά φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επικονίασηΗ μέλισσα...

Οι πυρόπληκτοι μελισσοκόμοι της Ροδόπης ζητούν μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ

Μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ ζητούν οι πυρόπληκτοι μελισσοκόμοι της Ροδόπης οι οποίοι πέρα από τις πυρκαγιές του 2023 έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και διεθνώς.Αναλυτικά η επιστολή:«Μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά στην...

Προστασία της Φύσης Lab: Επικονιαστές σε καιρό κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα, τη χώρα της μέγιστης μελισσοποικιλότητας – Απειλές και απαιτούμενες δράσεις

Ο τρίτος κύκλος «Προστασία της Φύσης Lab» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) θα ασχοληθεί με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης σε μια σειρά διαλέξεων που ξεκινά την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, και...

Σταρακά: Είδος προς εξαφάνιση η μελισσοκομία στην Ελλάδα

Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνας Σταρακά αλλά και των ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κρίση του μελισσοκομικού κλάδου εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, της παρατεταμένης ξηρασίας και των παράνομων ελληνοποιήσεων, ανέδειξαν την  έλλειψη ενός σχεδίου...