Μόνο 12 από τις συνολικά 174 θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 της χώρας μας διέπονται από καθεστώς προστασίας, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση διαχείρισης και διατήρησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, υπάρχουν σοβαρά κενά που εντοπίζονται σε κρίσιμα πεδία για την αποτελεσματική προστασία και τη διατήρηση των ευαίσθητων τύπων οικοτόπων και απειλούμενων ειδών.
Οπως επισημαίνεται, μόνο 12 από τις συνολικά 174 θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 της χώρας μας διέπονται από κάποιο καθεστώς προστασίας, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζεται σε προσωρινά ή αποσπασματικά μέτρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μόλις το 3,4% των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι προστατευμένο (και αυτό όχι πλήρως), τη στιγμή που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί νομικά για ουσιαστική προστασία τουλάχιστον του 30% του θαλάσσιου χώρου της έως το 2030.
Τα σοβαρά κενά που αναδεικνύονται οφείλονται κυρίως στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση θέσπισης των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις ΘΠΠ. Ενώ έχουν ανατεθεί οι σχετικές μελέτες από το 2019, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι αρμόδιο, δεν προχωρά στην έγκρισή τους και την έκδοση των σχετικών διαταγμάτων. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Οπως τονίζουν οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί και στη σχετική επιστολή που απηύθυναν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή η ασυνέπεια και η έλλειψη πολιτικής βούλησης αφορά τόσο το αρμόδιο ΥΠΕΝ όσο και τον ίδιο, καθώς έχει επίσημα δεσμευτεί διεθνώς πως η όλη αυτή θεσμική διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
Στο επίπεδο διακυβέρνησης, η σύσταση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ως κεντρικού φορέα υπεύθυνου για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, έχει συμβάλει ώστε να υπάρχει μια ενιαία και συνεκτική προσέγγιση στη διαχείριση των ΘΠΠ. Παρ’ όλα αυτά, οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) παραμένουν σοβαρά υποστελεχωμένες, ενώ είναι πρόβλημα ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων και η αδύναμη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, στο ζήτημα των πόρων, όπως τονίζουν οι οργανισμοί, απαιτούνται ουσιαστική χρηματοδότηση και, παράλληλα, αποτελεσματική απορρόφηση και κατανομή των κονδυλίων.
Ενεργειακή ανεξαρτησία
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη, «όποιο και να είναι το ενεργειακό μείγμα για εμάς, το 2050 πρέπει να είμαστε για πρώτη φορά ενεργειακά ανεξάρτητοι».
Οι φαρμακοβιομηχανίες φταίνε…
Αν και οι ίδιες διαφωνούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει το 92% του τοξικού μολύβδου μικρορρύπανσης σε φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά, και συζητά άμεσα μέτρα.
Γαϊδούρια σε ρόλο τσοπάνη
Μπορεί όλοι να έχουν ταυτίσει τα σκυλιά με τη φύλαξη των κοπαδιών, ωστόσο στη Γερμανία δύο γαϊδουράκια, η Παουλίνε και η Τέσα, προσέχουν τα πρόβατα στο βουνό.