2024: To πιο θερμό έτος στην ιστορία

Είχαμε έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης. Ο μέσος άνθρωπος εκτέθηκε σε 41 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης. Στην Ινδονησία, παρατηρήθηκαν 122 επιπλέον ημέρες υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η Σαουδική Αραβία κατέγραψε 70 επιπλέον ημέρες καύσωνα.

Το 2024 κλείνει μέσα σε συνθήκες της απόλυτης κρίσης για όλο τον κόσμο. Πέραν των γεωπολιτικών ,η αλλαγή το κλίμα έχει φέρει τα πάνω κάτω. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών με άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Η κλιματική κρίση προκάλεσε την εμφάνιση έξι επιπλέον εβδομάδων επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών μέσα στο 2024, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας η οποία συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη .

Σύμφωνα με τον Guardian, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία. Ακόμα και στις λιγότερο πληγείσες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία, οι καύσωνες επιμηκύνθηκαν κατά τρεις εβδομάδες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η χειροτέρευση των καυσώνων αποτελεί την πιο θανατηφόρα συνέπεια της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Οι ειδικοί στην ανάλυσή τους εντόπισαν «επικίνδυνες ημέρες ζέστης» προσδιορίζοντας το όριο θερμοκρασίας για το θερμότερο 10% των ημερών από το 1991 έως το 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό αυτών των ημερών το 2024 με ένα υποθετικό σενάριο χωρίς υπερθέρμανση από την κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο μέσος άνθρωπος εκτέθηκε σε 41 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης. Στην Ινδονησία, που φιλοξενεί 280 εκατομμύρια ανθρώπους, παρατηρήθηκαν 122 επιπλέον ημέρες υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η Σαουδική Αραβία κατέγραψε 70 επιπλέον ημέρες καύσωνα, σε μια χρονιά όπου 1.300 προσκυνητές στη Μέκκα έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίας ζέστης.

Η Βραζιλία και το Μπαγκλαντές υπέστησαν περίπου 50 επιπλέον ημέρες ζέστης, ενώ στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Νορβηγία και τα Βαλκάνια είχαν έναν επιπλέον μήνα υψηλών θερμοκρασιών. Στις 21 Ιουλίου, μια από τις πιο ζεστές ημέρες του έτους, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βίωσαν θερμοκρασίες που ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι καταιγίδες και οι τυφώνες που ενισχύθηκαν από την κλιματική κρίση σημείωσαν ιδιαίτερη αύξηση το 2024.Είναι χαρακτηριστικό οτι οι δύο τυφώνες, οι Μπέριλ και Μίλτον, που κατέληξαν σε κατηγορία 5, δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το επίπεδο χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, μια εξαιρετική αλληλουχία έξι τυφώνων στις Φιλιππίνες σε διάστημα 30 ημερών, που επηρέασε 13 εκατομμύρια ανθρώπους, θεωρείται πλέον πιο πιθανή και πιο έντονη λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι επιστήμονες για μια ακόμη φορά επιμένουν σε δύο μέτρα: στην επιτάχυνση των παρεμβάσεων και στη στήριξη των φτωχών χωρών.

Πέντε αντικείμενα με τον χειρότερο τύπο ρύπανσης

Υπάρχουν σε κάθε σπίτι και κάθε τσάντα, τα οποία επιβαρύνουν τον πλανήτη σε σημείο «κόκκινου συναγερμού»

Πληθαίνουν οι συζητήσεις για τη ρύπανση από πλαστικά υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια και που βρίσκονται μέσα στα ράφια της κουζίνας και τις τσάντες μας αλλά καταλήγουν να «πνίγουν» τον πλανήτη

Οι συζητήσεις για το πρόβλημα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο  με πιο πρόσφατη εκείνη στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, επανέφερε στην επιφάνεια, την πηγή του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τις κυριολεκτικά τοξικές συνήθειές μας, μέσα στην καθημερινότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο πέντε αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και κάθε τσάντα, τα οποία επιβαρύνουν τον πλανήτη σε σημείο «κόκκινου συναγερμού».Τα υλικά αυτά  αφορούν πέντε από τους χειρότερους τύπους πλαστικής ρύπανσης:

1. Σακουλάκια πλαστικού (Ινδονησία):

Δημοφιλή από τη δεκαετία του 1980, τα πλαστικά σακουλάκια που περιέχουν τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής και κυρίως, η πολυστρωματική κατασκευή τους, τα καθιστά μη ανακυκλώσιμα. Στην Ινδονησία, 5,5 εκατομμύρια σακουλάκια απορρυπαντικών πωλούνται καθημερινά, φέρουν μεγάλη ευθύνη για πλημμύρες και όταν καίγονται, εκτοξεύουν τοξικούς ρύπους.

2. Ρούχα από πολυεστέρα (Γκάνα, Κένυα):

Τα μεταχειρισμένα ρούχα από συνθετικές ίνες που δεν χρησιμοποιούμε πια, συχνά καταλήγουν σε ανοιχτές χωματερές στην Αφρική. Στην Κένυα, έως και το 50% αυτών απορρίπτεται, μολύνοντας εδάφη και ποτάμια. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση συνθετικών υφασμάτων, όπως από εταιρείες fast fashion, εντείνει το πρόβλημα.

3. Πλαστικά μπουκάλια (Καραϊβική):

Στις ακτές της Καραϊβικής βρίσκονται κατά μέσο όρο 2.000 πλαστικά αντικείμενα ανά χιλιόμετρο. Τα περισσότερα από αυτά, είναι μπουκάλια. Η μετάβαση από γυάλινα μπουκάλια σε πλαστικά μιας χρήσης έχει οδηγήσει σε ανυπολόγιστη πλέον ρύπανση, με την Coca-Cola να ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό αυτής.

4. Χαρτοκιβώτια τροφίμων (Βιετνάμ):

Τα χαρτοκιβώτια της Tetra Pak, που συνδυάζουν χαρτί, μέταλλο και πλαστικό, είναι δύσκολα στην ανακύκλωση. Στο Βιετνάμ, πολλά καταλήγουν στις ακτές ή καίγονται, απελευθερώνοντας ρύπους.

5. Υγρά μαντηλάκια (Ηνωμένο Βασίλειο):

Κάθε χρόνο, βρίσκονται στα σκουπίδια 11 δισεκατομμύρια υγρά μαντηλάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά από τα οποία περιέχουν συνθετικές ίνες. Όταν δε, απορρίπτονται στις αποχετεύσεις, σχηματίζουν «βουνά» αποβλήτων, όπως το «λιπαρό τέρας 35 τόνων» στο Λονδίνο.

Βεβαίως τα υλικά αυτά τα “καταναλώνουμε” όλοι μας σε ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι  επιστήμονες απελευθέρωσαν 1.329 σαλιγκάρια

Περισσότερα από 1.300 σαλιγκάρια σε μέγεθος μπιζελιού, που θεωρούνται κρίσιμα απειλούμενα, εκτράφηκαν σε ζωολογικό κήπο της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα να περιπλανηθούν  σε ένα απομακρυσμένο νησί του Ατλαντικού.

Η απελευθέρωσή τους φέρνει δύο είδη χερσαίων σαλιγκαριών του νησιού Ντεσέρτας στην άγρια ​​φύση. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχαν εξαφανιστεί – κανένα είδος δεν είχε εντοπιστεί επί έναν αιώνα.

Όταν μια ομάδα οικολόγων βρήκε έναν μικρό πληθυσμό να επιζεί στους βραχώδεις γκρεμούς του νησιού Ντεσέρτα Γκράντε, κοντά στη Μαδέρα, αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια διάσωσης.

Τρομάζουν τα ηφαίστεια

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εκρήξεις ηφαιστείων ,καθώς  οι συνέπειες θα είναι «τρομερές» λόγω του ότι ο κόσμος είναι πλέον πολύ πιο πυκνοκατοικημένος .

Μέλισσες και κρύο

Πως αντιμετωπίζουν οι μέλισσες το κρύο; Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι οι εργάτριες συγκεντρώνονται γύρω από τη βασίλισσα  συστέλλοντας και χαλαρώνοντας τους μυς τους για να παράγουν θερμότητα.

Η δύναμη της φύσης

Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που έγινε σύμβολο του πένθους όταν το 2018 κολυμπούσε για 17 ημέρες με το νεκρό μικρό της, γέννησε πρόσφατα και έγινε σύμβολο ελπίδας.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, Μπάλος: Mέτρα για τον υπερτουρισμό

Στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τον καθορισμό όρων και περιορισμών χρήσεων στις τρεις παραλίες των Χανίων, Φαλάσαρνα, Μπάλος και Λαφονήσι, προχώρησαν  στην Κίσσαμο, οι εμπλεκόμενοι φορείς.Ειδικότερα, την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν οι δύο δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου, η...

Πάνω από 300 άγρια ζώα έπεσαν θύματα οδηγών στον άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

Με όριο ταχύτητος τα 120 χλμ/ώρα το φρενάρισμα και η αποφυγή μιας σύγκρουσης μοιάζει αδύνατη ειδικά όταν τον δρόμο διασχίζει έναν ανύποπτο ζώο.Ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου σε νεκρά ζώα ξαφνιάζει όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα...

Μπορεί ο λύκος να περιορίσει τον πληθυσμό των αγριόχοιρων;

Με την έκρηξη των πληθυσμών του αγριόχοιρου σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση από διάφορους περιβαλλοντολόγους και αντίθετους με το κυνήγι, η άποψη ότι η λύση είναι να «αφήσουμε τη φύση να αυτορρυθμιστεί», μέσω...

Ευγενία Λαμπέτσου (δασολόγος – περιβαλλοντολόγος): Δεν έχει η Ελλάδα τη Δασική υπηρεσία που της αξίζει

«Οποιος διατυπώνει μια διαφορετική γνώμη, όπως για παράδειγμα ότι το δασικό σώμα αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, κρίνεται αυτομάτως ως ανεπιθύμητος, γραφικός ή φανατικό στέλεχος κόμματος»ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΛΑΜΠΕΤΣΟΥ,δασολόγου - περιβαλλοντολόγουOσα αναφέρω παρακάτω τα έγραψα πριν από έξι μήνες περίπου, αλλά...

Mαρία Κοζυράκη (γραμματέας Αποκεντρωμένης Κρήτης) στον «Ε.Α»: Η Κρήτη μπορεί να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία

Σαν το χρυσάφι θα πρέπει να προσέχουμε το νερό στην Κρήτη από τώρα και μετά, που έρχεται το καλοκαίρι, όπως τονίζει μιλώντας στον «Ελληνα Αγρότη» η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα...

Δαδιά: Το δάσος επιστρέφει και ο “ντροπαλός” Μαυρογύπας επιμένει… ελληνικά

Είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό πουλί της Ευρώπης, με άνοιγμα φτερών 2,5 με 3 μέτρα. Φωλιάζει στο δάσος της Δαδιάς, μοναδική του αποικία σε όλα τα Βαλκάνια για πολλές δεκαετίες. Χτίζει τις φωλιές του στις κορυφές των δέντρων όπου γεννά...

Ο σάλος που ξέσπασε έφερε αλλαγές στα αιολικά πάρκα στον Έβρο

Με αλλαγές προχωρά το μεγάλο αιολικό project της Green Volt, θυγατρικής εταιρείας της Lamda Development του ομίλου Λάτση, το οποίο υλοποιείται στον βόρειο Έβρο.Το έργο που οι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ του Evros-news.gr από την Δευτέρα, με τα εξώδικα-τελεσίγραφο για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις βάση του νόμου που ψήφισε...

Αυτός είναι ο νόμος που επιτρέπει σε εταιρεία ανεμογεννητριών να απειλεί αγρότες

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του evros-news το οποίο αποκάλυψε ότι οι αγρότες δέχονται εξώδικα, αλλά και απειλές από εταιρεία ανεμογεννητριών, με την κυβέρνηση να έχει επιτρέψει με νόμο αυτή την τακτική.Πιο συγκεκριμένα και με τον υπ' αριθμόν 4151/2022 άρθρο...

Επέλαση των ΑΠΕ στην Περιφέρεια της Ηπείρου

Η πρώτη άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννήτρια σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων έχει υπογραφεί.Έτσι κι αυτό το «οχυρό» που είχε θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου επικαλούμενη συχνά- πυκνά και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις έπεσε..Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια πρόκειται να εγκατασταθεί...