back to top

Για να σώσετε τον πλανήτη, σταματήστε να τρώτε βοδινό κρέας ελευθέρας βοσκής

Η διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων με βιολογικό κρέας και λαχανικά θα απαιτούσε μια τεράστια επέκταση του αποτυπώματος της γεωργίας.

Είναι λίγο αργά για τα New Year’s resolutions του 2025. Αλλά σε περίπτωση που κάποιοι από εσάς ακόμα σκέφτεστε ποιους κανόνες να υιοθετήσετε και ποιες απολαύσεις να εγκαταλείψετε στο όνομα ενός ανώτερου σκοπού, θέλω να βάλω μια ανορθόδοξη επιλογή στη λίστα: Για να σώσετε τον κόσμο από την κλιματική αλλαγή, σταματήστε να τρώτε βιολογικά. Δηλαδή, αν πιστεύετε πραγματικά ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κλιματικής καταστροφής, κόψτε τη μπριζόλα που τρέφεται με γρασίδι, ελευθέρας βοσκής, χωρίς ορμόνες, χαρούμενη αγελάδα.

Βασικά, θα ήταν καλύτερο για το περιβάλλον αν ο κόσμος απέφευγε την μπριζόλα και το αρνί εντελώς. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε τα ρεψίματα μεθανίου ενώ θα μείωνε μια από τις κύριες αιτίες της αποψίλωσης των δασών, η οποία απελευθερώνει τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η παραγωγή βοείου κρέατος παράγει 310 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό πρωτεΐνης – κατά μέσο όρο επτά φορές περισσότερο από το κοτόπουλο.

Αλλά ο τερματισμός της κατανάλωσης βοείου κρέατος δεν θα συμβεί σύντομα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κρέας. Εάν οι κάτοικοι του Μπρούκλιν, του Μπέρκλεϋ και άλλων περιοχών σε όλο τον κόσμο μείωναν την πρόσληψη βοείου κρέατος, πολλοί άνθρωποι σε λιγότερο προνομιακά μέρη θα μπορούσαν να παραγγείλουν μια μπριζόλα λόγω της πτώσης των τιμών.

Μια δεύτερη καλύτερη λύση, λοιπόν, θα ήταν να αφήσουμε την ειδυλλιακή εικόνα μιας οικογενειακής φάρμας που όλοι έχουμε κάπου στο μυαλό μας – ενός αγρότη ντυμένου με τζιν που περπατά από έναν αχυρώνα σε ένα λιβάδι, φωνάζοντας τα ονόματα των καλοθρεμμένων αγελάδων του. Αντίθετα, πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα που λέει ότι η δουλειά αυτού του ανθρώπου προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο κλίμα ανά κιλό βοείου κρέατος από ό,τι οι εταιρικές φάρμες. Οι φάρμες εργοστασίων όπου οι αγελάδες δεν έχουν ονόματα και αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα και παχαίνουν με κτηνοτροφικές τροφές χωρίς βοσκοτόπια, είναι καλύτερες για το περιβάλλον.

Οι αγελάδες που τρέφονται με χόρτο αναπτύσσονται πιο αργά από εκείνες που έχουν καταναλώνουν σιτηρά, και ρεύονται μεθάνιο. Επιπλέον, οι βιολογικές ζωοτροφές απαιτούν επίσης περισσότερη γη για παραγωγή, ενθαρρύνοντας περαιτέρω την αποψίλωση των δασών. Μια αξιολόγηση από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων πολλών μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο της γεωργίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με ζώα που τρέφονταν με χόρτο, βιολογικά και ελευθέρας βοσκής χρησιμοποιούσαν περισσότερη γη ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στο 70% των περιπτώσεων.

Υπάρχουν, σίγουρα, άλλοι λόγοι για να προτιμήσετε το βιολογικό κρέας. Οι  αγελάδες στις εργοστασιακές φάρμες τρέφονται με πολύ περισσότερα αντιβιοτικά. Αν οι περισσότεροι από εμάς έτρωγαν ζώα που τρέφονταν με χόρτο, η μικροβιακή αντοχή μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, όσον αφορά τον αντίκτυπο στο κλίμα, η χρήση γης υπερισχύει κάθε άλλης σκέψης: Η διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων με βιολογικό κρέας και λαχανικά θα απαιτούσε μια τεράστια επέκταση του αποτυπώματος της γεωργίας.

Αυτό δεν αφορά μόνο το βόειο, παρεμπιπτόντως. Ισχύει για όλα τα φαγητά μας. Πράγματι, η γεωργία ευθύνεται για πάνω από το 25% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και η αποψίλωση των δασών, η οποία μετατρέπει τα ιθαγενή δάση που είναι ζωτικής σημασίας για τη δέσμευση άνθρακα από τον αέρα σε βοσκότοπους και καλλιέργειες, οφείλεται στη γεωργία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το 38% της γης στον κόσμο είναι αφιερωμένο στη γεωργία. Περίπου το ένα τρίτο αυτού αφιερώνεται σε καλλιέργειες και τα δύο τρίτα σε βοσκότοπους και λιβάδια για τα ζώα.

Η αντίδραση στο Big Ag και τη βιομηχανοποιημένη προσέγγισή του στα τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων αγνοεί κατά κάποιο τρόπο πόσο αποτελεσματικό ήταν στη μείωση του αντίκτυπου της παραγωγής τροφίμων στα φυσικά οικοσυστήματα. Το 1961, 0,45 εκτάρια αφιερώθηκαν σε καλλιέργειες για κάθε άτομο στον πλανήτη. Μέχρι το 2016 είχε μειωθεί σε 0,21 εκτάρια, σύμφωνα με τον FAO.

Αλλά ένας όλο και αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να τραφεί. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 21%, στα 7,7 δισεκατομμύρια, η παγκόσμια καλλιεργήσιμη έκταση επεκτάθηκε κατά 9% από το 2003 έως το 2019, σε 1,24 δισεκατομμύρια εκτάρια. Και ο ρυθμός επέκτασης έχει επιταχυνθεί απότομα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έρευνα από το WRI διαπίστωσε ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις, γη διπλάσια από την Ινδία θα χρησιμοποιηθεί για τη γεωργία μεταξύ 2010 και 2050. Ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα να παράγει περισσότερα τρόφιμα σε λιγότερη γη.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί η πίεση στη γη, από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέχρι την κατανάλωση λιγότερου κρέατος και την ανάπτυξη λιγότερων βιοκαυσίμων. Αλλά η αναβίωση της οικογενειακής φάρμας δεν είναι μεταξύ αυτών. Η γεωργία χρειάζεται περισσότερη επιστήμη – περισσότερες καλλιέργειες υψηλής τεχνολογίας, λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Χρειάζεται περισσότερη γενετική μηχανική, όχι λιγότερη.

Εν τω μεταξύ, εάν σκοπεύετε να συνεχίσετε να καταναλώνετε rib-eyes, βεβαιωθείτε ότι δεν τρέφονται με γρασίδι. Ο πλανήτης θα σας ευχαριστήσει.

Ο Eduardo Porter είναι συντάκτης και αρθρογράφος στην Washington Post. Παλαιότερα εργάστηκε στους New York Times, στη Wall Street Journal, στο Bloomberg Opinion και στο Notimex. Είναι ο συγγραφέας των «American Poison» και «The Price of Everything».

Πηγή: The Washington Post, skai.gr

 

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Με 281 εξειδικευμένα οχήματα ενισχύονται η Δασική Υπηρεσία και ο ΟΦΥΠΕΚΑ

Ενισχύονται με 281 εξειδικευμένα οχήματα η Δασική Υπηρεσία και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιών και μη νόμιμων δραστηριοτήτων σε δάση...

«Χάλασαν» και οι πιγκουίνοι και… χωρίζουν

Ο καθηγητής Richard Reina, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Οικοφυσιολογίας και Διατήρησης στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Monash αναφέρει ότι «δεν ζευγαρώνουν όλοι για πάντα».Η απιστία και στο χώρο των ζώων, θαλάσσιων και μη , είναι ένα συχνό φαινόμενο...Η απιστία...

Χανιά: Μελισσοκομικός Σύλλογος και δασαρχείο συνεργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη συνεργασία με το δασαρχείο Χανίων, κατά την οποία θα γίνονται δράσεις δενδροφυτεύσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του. «Το φυτώριο του δασαρχείου θα φυτεύει περισσότερα μελισσοκομικά φυτά και εμείς θα τα μοιραζόμαστε. Μελισσοκόμοι,...

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο επίκεντρο της ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ

Οι συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο της συνολικής ανασυγκρότησης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού γεωργασφαλιστικού συστήματος, δεδομένου ότι λόγω της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων το ισοζύγιο των...

Μέσα στο 2025 άδειες για εκτροφή εντόμων

Οι πιέσεις που ασκεί η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους λόγους που τα έντομα έχουν μπει ήδη στο σιτηρέσιο των ζώων παραγωγής και των ψαριών. Στα χέρια του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται πλέον όλα τα έγγραφα, μεταξύ...

Τι να κάνετε αν συναντήσετε λύκους στο δρόμο

Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Αχαρνές, είναι μερικές από τις κατοικημένες περιοχές που επισκέφθηκαν τους τελευταίους μήνες οι λύκοι. Και ενώ η είδηση μπορεί να προκαλεί πανικό, τα πράγματα δεν είναι καθόλου τόσο άσχημα όσο ακούγονται. Συζητήσαμε με τον Δρ. Βιολογίας και επιστημονικού υπεύθυνο για...

Σαρώνει η φτώχεια στην ελληνική ύπαιθρο – Στο έλεος της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής

Εκεί όπου η στεγαστική επισφάλεια δεν «φαίνεται». Οι νέες συνθήκες επισφάλειας είναι παρούσες και πολύ δυναμικά, κάτι το οποίο δεν έχει κατανοήσει η πολιτεία. Τις αθέατες όψεις της φτώχειας και της στεγαστικής επισφάλειας στον αγροτικό χώρο στην Ελλάδα διερευνά ερευνητικό έργο που...

Θεσσαλονίκη: Στο μονοπάτι της θεσμοθέτησης η εκτός τόπου διατήρηση των ελληνικών αυτοφυών

Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ο «μπαξές» της Ευρώπης, αλλά μια μετρήσιμη και ισχυρή δύναμη στην αγορά των 20 δισ. ευρώ παγκοσμίως τού τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γεωπόνος εξειδικευμένη στη Βιολογία και...

Περτούλι: Μόνο με αντισταθμιστικά παραχωρεί το χιονονοδρομικό το ΑΠΘ

Τη ρητή διαφωνία του στο ενδεχόμενο παραχώρησης από το ΑΠΘ της νομής της έκτασης των 57 στρεμμάτων στην οποία περιέχεται και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου.Αντιθέτως...
- Διαφήμιση -spot_img