O γενικός διευθυντής μιλά στον «Ε.Α.» για την πορεία του συνεταιρισμού, που έχει φτάσει να ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό της ζώνης Ρομπόλα
Με έδρα την Κεφαλλονιά, η Ορεάλιος Γη θεωρείται από τους πιο πετυχημένους συνεταιρισμούς οίνου στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Μπαζίγος, γενικός διευθυντής, μιλά για την πορεία του συνεταιρισμού, που έχει φτάσει να ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό της ζώνης Ρομπόλα.
- Του Γιάννη Μουρατίδη
Ακούγεται ότι είστε από τους πιο πετυχημένους συνεταιρισμούς οίνου στην Ελλάδα. Πώς το καταφέρατε;
Από την ίδρυσή του, το 1982, μέχρι σήμερα, ο συνεταιρισμός πέρασε κρίσεις, κατάφερνε όμως πάντα να βγαίνει αλώβητος και ενισχυμένος. Η επιτυχία μας έγκειται εν πολλοίς στην οικονομική πειθαρχία, στον εξοβελισμό των κομματικών παρατάξεων από τις διοικήσεις, στην προσήλωση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Ολα τα παραπάνω ενέπνευσαν στα μέλη του συνεταιρισμού ασφάλεια, εμπιστοσύνη και κατ’ επέκταση διάθεση για ενεργό συμμετοχή. Σήμερα, μέλη του συνεταιρισμού είναι οι 300 από τους 350 αμπελουργούς του νησιού.
Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα ορόσημα στην πορεία του συνεταιρισμού και ποιοι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι του;
Τα ορόσημα στην πορεία μας ήταν η ρύθμιση του 1999, η οποία μας απάλλαξε από τον βραχνά υπερβολικών τόκων, που είχαν φουσκώσει ένα μικρό δάνειο που σύναψε ο συνεταιρισμός κατά την ίδρυσή του, και η ριζική ανανέωση και προσθήκη εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων το διάστημα 2004-2006. Στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας, μεγάλη βαρύτητα έχει η προσπάθεια διατήρησης του ενδιαφέροντος των νέων στην αμπελουργία.
Η αγορά του κρασιού στην Ελλάδα δείχνει βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, οι εξαγωγές συνεχίζουν να είναι σημαντικός στόχος των Ελλήνων οινοπαραγωγών. Πού ισορροπούν αυτές οι δύο συνιστώσες;
Η στόχευση πωλήσεων στο εξωτερικό αποτέλεσε εφαλτήριο για τη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος για πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις. Η μεγάλη εξαγωγική προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εφόδια και να αναπτύξουν ικανότητες προώθησης και marketing. H πολύ καλή θέση που έχει πλέον το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό μάς βοηθά να προσεγγίσουμε και το δυναμικό κοινό της ελληνικής αγοράς, το οποίο επηρεάζεται έντονα από την ορατότητα που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ταχύτητα και η ευκολία της πληροφορίας.
Εχετε οφέλη από τον τουρισμό;
Η Κεφαλλονιά έχει το πλεονέκτημα ότι έχει αναπτύξει ένα ήπιο τουριστικό μοντέλο, με λογικό αριθμό κλινών, μικρομεσαίες τουριστικές εκμεταλλεύσεις, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και έντονη σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Αυτό το μοντέλο, και όχι το απρόσωπο μαζικό τουριστικό μοντέλο, ίσως θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.
Ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα στην αναπτυξιακή σας πορεία και πώς τα επιλύσατε ή δεν τα επιλύσατε;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην αναπτυξιακή μας πορεία προέρχονται από τις αγκυλώσεις των υπουργείων και των εκάστοτε νόμων που διέπουν τα οινοποιεία και τους συνεταιρισμούς, αλλά και από τη γραφειοκρατία που διέπει τον δημόσιο τομέα. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών δυστυχώς δεν αναίρεσε τις μεγάλες καθυστερήσεις για την έκδοση αποφάσεων από τις υπηρεσίες, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται ακόμα καχύποπτα από το κράτος, και τα επίπεδα ελέγχων είναι πολλά και χρονοβόρα.
Ανεβαίνουν στα ψηλά και στην Κεφαλλονιά
Στις πλαγιές του Αίνου έχουν ξεκινήσει να μεταφυτεύουν οινοπαραγωγοί της Κεφαλλονιάς για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Το οινοποιείο Gentilini χρειάστηκε να μεταφυτεύσει τα αμπέλια της ποικιλίας Τσαούσι σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς η ποιότητα της παραγωγής δεν ήταν η επιθυμητή. Πειράματα με ποικιλίες και διαφορετικά υψόμετρα κάνει και ο συνεταιρισμός Ορεάλιος Γη, προκειμένου να βρεθούν οι καταλληλότεροι συνδυασμοί απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η μελέτη για να δώσει χρήσιμα συμπεράσματα θα χρειαστεί ακόμα 6 έως 7 σοδειές.
Διεκδικεί την ΠΟΠ Μαυροδάφνη
Η ΠΟΠ Μαυροδάφνη που είναι γνωστή στους περισσότερους αγοραστές είναι η γλυκιά. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα οινοποίησης της ποικιλίας σε ξηρό οίνο, αλλά χωρίς να είναι δυνατή η χρήση της ονομασίας ΠΟΠ. Εκτός από τον αχαϊκό αμπελώνα που διεκδικεί την ΠΟΠ Ξηρή Μαυροδάφνη, και στην Κεφαλλονιά γίνονται μελέτες για να υποβληθεί ανάλογο αίτημα. Οπως λέει ο Ευρυβιάδης Σκλάβος, «η προσπάθεια αυτή θα γίνει μέσω μιας μελέτης, στην οποία συμμετέχει και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι μέσω γενετικής ταυτοποίησης να αποδειχτεί ότι η ξηρή μαυροδάφνη είναι μια ξεχωριστή ποικιλία της Κεφαλλονιάς».