Απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «μετράει» η Κρήτη εξαιτίας της προηγούμενης ΚΑΠ, γεγονός που καταγγέλλει στον Έλληνα Αγρότη, ο αγροτοκτηνοτρόφος – συνδικαλιστής, Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Σμπώκος.
Η ανάλυση που κάνει, πραγματικά προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, για το μέλλον των κρητικών αγροτών, αφού πλέον από τις επιδοτήσεις, μόνο ψίχουλα λαμβάνουν και αν όχι όλοι, σαφώς οι περισσότεροι!
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ([email protected])
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Βασίλης Σμπώκος καταγγέλλει, ότι για τις μεγάλες απώλειες επιδοτήσεων σε βάρος της Κρήτης, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, ό,τι χρήματα έχασε η Κρήτη μεταφέρθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα σε βαμβάκι και σιτηρά.
«Σφαγή» σε ελιά – αμπέλι
Η μεγάλη σφαγή των επιδοτήσεων έγινε στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Και σε αυτές εντάσσονται δύο από τις μεγαλύτερες και πιο παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης, δηλαδή η ελιά και το αμπέλι, όπου πλέον ανά στρέμμα λαμβάνει ο παραγωγός γύρω στα 30 ευρώ… «Το 2014 – την τελευταία χρονιά που εφαρμόστηκε η ΚΑΠ 2007-2014 – οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί πήρανε στην Κρήτη τέτοιες μέρες, 250 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα τα χρήματα αυτά είναι, λιγότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ. 180 εκατομμύρια ευρώ λείπουν τα τελευταία 10 χρόνια από τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς, τα οποία κατευθύνθηκαν σε δύο προϊόντα, τα σιτηρά και το βαμβάκι”!
Στο σημείο αυτό, ο Βασίλης Σμπώκος καταγγέλλει, ότι την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν συνδικαλιστικοί φορείς από κάτω, που να ήταν σε μία κατάσταση δύναμης, ώστε να πιέσουν και να αποτρέψουν όλη αυτή την κατάσταση.
«Ξέρετε τότε από πλευράς των κυβερνώντων τι μας έλεγαν για να δικαιολογήσουν όλη αυτή τη σφαγή σε βάρος της Κρήτης; Είχαμε απευθυνθεί τότε σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης Καρασμάνη και Σκανδαλίδη, που τους έλεγα «είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το πράγμα σε βάρος τω ελαιοπαραγωγών και των αμπελοκαλλιεργητών»; Και τι μας έλεγαν;
«Εμείς δίνουμε τις επιδοτήσεις με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα. Η Κρήτη προσεγγίζει το 80% στο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ευρώπης και ο παραγωγός στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης έχει εναλλακτική λύση. Τον τουρισμό»!
Μικρό καλάθι
Έτσι πλέον, όπως λέει ο αγροκτηνοτρόφος – συνδικαλιστής, οι παραγωγοί της Κρήτης κάθε χρόνο κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς λαμβάνουν ψίχουλα.
Και τόνισε πως στις διαπραγματεύσεις που έγιναν το 2014, όταν αποφασίστηκε η ΚΑΠ 2015-2022, υπήρξε επιτυχία μόνο για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, με τον ίδιο τότε να συνεργάζεται με την τότε αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου, διασώζοντας κάπως την κατάσταση.
Ενώ μάλιστα τα τελευταία χρόνια μέχρι τότε η αιγοπροβατοτροφία στην Κρήτη αντιμετώπιζε κρίση, λόγω των σχετικά καλύτερων ενισχύσεων που κατοχυρώθηκαν για τους κτηνοτρόφους του νησιού, σε αντίθεση με τους αγρότες που έχασαν τεράστια ποσά, «στα χρόνια που ακολούθησαν, τα αιγοπρόβατα στα χωριά αυξήθηκαν. Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει αιγοπρόβατα, αφού πολλοί αγρότες έτρεξαν και αγόρασαν ζώα για να μπορέσουν να επιβιώσουν».
«Ασελγούν οι πάντες»
Για την Ενιαία Ενίσχυση, ο Βασίλης Σμπώκος καταγγέλλει. «Είναι μια επιδότηση, πάνω στην οποία ασελγούν οι πάντες. Δηλαδή όταν λέω «ασελγούν», σημαίνει, «είδα φως και μπήκα»…
Τράπεζες, δημόσιο, ΕΛΓΑ… Όπου υπάρχει ένας οφειλέτης, θα προσπαθήσει να εισπράξει από την επιδότηση. Ξεκάθαρα. Και για ποια επιδότηση μιλάμε; Μια επιδότηση «κουτσουρεμένη». Δηλαδή, ιδιαίτερη ο ελαιοπαραγωγός και ο αμπελουργός; Δεν παίρνουν πια τίποτα», όπως λέει ο συνδικαλιστής.
«Γιατί οι επιδοτήσεις να δίνονται στα στρέμματα και να μη δίνονται στην παραγωγή;»
Για την μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης από τα Ανώγεια, είναι κατηγορηματικός:
«Γιατί οι επιδοτήσεις να δίνονται στα στρέμματα και να μη δίνονται στην παραγωγή; Σήμερα μπορούν να ελεγχθούν οι δηλωθείσες εκτάσεις. Δεν είναι όπως παλιά που δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και είχαμε τα πανωγραψήματα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Σμπώκος, επισημαίνοντας ότι αυτός ο τρόπος των επιδοτήσεων θα αποτελούσε και ένα μεγάλο κίνητρο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία.
Δεν αρνήθηκε πάντως τις μέχρι σήμερα «αμαρτίες» που πράγματι υπάρχουν με περιπτώσεις ανθρώπων που δηλώνουν εκτάσεις οι οποίες δεν τους ανήκουν και ως εκ τούτου, βάζουν σε περιπέτειες τους πραγματικούς αγρότες στο νησί μας, κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό.