back to top

Δημήτρης Τσέτσιλας*: «Η ευλογιά είναι πιο δύσκολη από την πανώλη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και  Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, περιγράφει στον «Έλληνα Αγρότη» την κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η περιοχή, με τα συνεχόμενα προβλήματα που εμφανίζονται, αλλά και την προσπάθεια για ανάδειξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά αντιμέτωπη με αρκετά θέματα που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα και την παραγωγική διαδικασία έχει έρθει και σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η νυν περιφερειακή Αρχή, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, και τα προβλήματα συνεχίζονται, προσπαθώντας εσχάτως να καταπολεμήσει την ευλογιά στα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Αλλά όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τσέτσιλας, μιλώντας στον «Έ.Α.», η προσπάθεια σε κάθε θέμα έχει αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής και συνεχίζεται.

«Εάν δεν εμφανιστεί νέο κρούσμα τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σύντομα εκρίζωση και της συγκεκριμένης νόσου».

Έχοντας σε πρώτο πλάνο εξάλλου και τα θεσσαλικά προϊόντα και τη στήριξή τους όπως σημειώνει ο κ. Τσέτσιλας, τα σχέδια για τον Πρωτογενή Τομέα εξελίσσονται με στόχο τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και κατά συνέπεια όλης της τοπικής οικονομίας.

-Από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας και ξεκίνησε η θητεία της νυν περιφερειακής Αρχής φαίνεται ότι προέκυψαν πάρα πολλά προβλήματα, κάποια νέα και κάποια τα οποία κληρονομήσατε…

Είναι γεγονός αυτό που λέτε. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλά προβλήματα, αρχικά αυτά που είχαν έρθει από τον Daniel. Μετά αντιμετωπίσαμε μεγάλες κρίσεις όπως είναι η ευλογία και η πανώλη των αιγοπροβάτων, τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, τα κουνούπια στα έλη που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ήταν πολλές οι δυσκολίες, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ ότι σε όλες τις κρίσεις δείξαμε μία σοβαρότητα ως περιφερειακή Aρχή, και ακόμη και τώρα που έχουμε το θέμα της ευλογιάς, κινούμαστε αναλόγως για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

-Τον Σεπτέμβριο του 2023 είχαμε πολλές ζημιές από τα κύματα κακοκαιρίας του Daniel και του Elias. Σε τι φάση βρίσκεται η Θεσσαλία όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης;

Για ένα μεγάλο διάστημα κάναμε τα πρόχειρα αναχώματα. Από δω και πέρα, έχει προκύψει ένα ποσό που θα δώσει η κυβέρνηση, κοντά στα 530 εκατομμύρια ευρώ, για να γίνουν οι μόνιμες αποκαταστάσεις, σε ρέματα και ποταμούς. Ήδη μας έχουν δώσει 42 εκατομμύρια ευρώ, και αναμένονται οσονούπω άλλα 35 εκατομμύρια, οπότε προσπαθούμε να κάνουμε προτεραιοποίηση, όσον αφορά τον κάθε νομό. Κοιτάμε πού υπάρχουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Βέβαια είναι πολλά τα λεφτά που πρέπει ακόμη να δοθούν και πολλά τα έργα που πρέπει να γίνουν. Είδη πάντως έχουν μπει οι πρώτοι εργολάβοι. Η κεντρική πολιτεία παράλληλα αναλαμβάνει τα μεγαλύτερα έργα. Οπότε περιμένουμε να έρθουν και άλλα χρήματα προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τις μόνιμες αποκαταστάσεις. Ολοκληρώνονται εξάλλου και οι εργολαβίες που παραλάβαμε μετά τον Daniel και από την προηγούμενη περιφερειακή Aρχή. Θεωρώ λοιπόν ότι μέσα στο 2025 και ενδεχομένως στις αρχές του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, εφόσον έχει έρθει η χρηματοδότηση.

-Mετά, βασικό πρόβλημα προέκυψε με τις ζωονόσους. Σε τι φάση βρίσκεται η Θεσσαλία όσον αφορά την πανώλη που έκανε πρώτη χρονικά την εμφάνισή της;

Αυτή τη στιγμή η πανώλη έχει εκριζωθεί από τη Θεσσαλία. Το έχουμε περάσει αυτό το πρόβλημα και το καλό είναι ότι υπήρξε μία καλή συνεργασία με όλους τους κτηνοτρόφους πάνω σε αυτό το θέμα. Ήδη αυτοί που θανάτωσαν τα ζώα τους έχουν αποζημιωθεί από το κεντρικό κράτος. Θεωρώ ότι υπήρχε μία άμεση αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς σε μία μεγάλη επιχείρηση, από τον πρώτο καιρό εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Ο κάθε κτηνοτρόφος έλαβε αυτά που του αναλογούσαν, παίρνοντας ανάλογα με την ηλικία του κάθε ζώου από 170 έως 220 ευρώ για το καθένα. Συνολικά ήταν 65 περιπτώσεις κτηνοτρόφων. Από αυτές οι 52 ήταν στον νομό Λάρισας. Άλλες 13 στα Τρίκαλα και οι υπόλοιπες στην Καρδίτσα. Δεν είχαμε πρόβλημα με την πανώλη στη Μαγνησία.

-Στη συνέχεια ήρθε και η ευλογιά όμως…

Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μόνο την ευλογιά. Η συγκεκριμένη νόσος έχει χτυπήσει κυρίως στη Μαγνησία και στη Λάρισα. Η αλήθεια είναι ότι στη Μαγνησία έχουμε ακόμα πρόβλημα, ειδικά στην περιοχή του Αλμυρού. Θεωρώ ότι όλα έχουν να κάνουν με τη συνεννόηση. Όπου υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κτηνοτρόφων, Περιφέρειας και Κράτους πραγματικά έχουμε καλά αποτελέσματα. Στον νομό Λάρισας τα πράγματα πηγαίνουν λίγο καλύτερα. Η διαχείριση του όλου θέματος θέλει πάρα πολλή προσοχή και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, και από τους κτηνοτρόφους. Έχουμε να κάνουμε με μία νόσο που είναι πιο δύσκολη από την πανώλη. Σκεφτείτε, εφόσον η νόσος θέλει 6 μήνες να φύγει από έναν χώρο, τι κακό προκαλεί κάποιος που πετά νεκρά ζώα σε ρέματα. Πιστεύω όμως ότι είμαστε σε μία καλή φάση αυτήν τη στιγμή. Θέλω να πιστεύω ότι εάν δεν εμφανιστεί νέο κρούσμα τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σύντομα εκρίζωση και τη συγκεκριμένη νόσο. Χρειάζεται συλλογική στάση όπως κάναμε και με την πανώλη. Μπορεί τότε να χάθηκαν 22.000 ζώα αλλά σώσαμε «το δάσος, μην κοιτάμε τα δέντρα».

-Δεν είναι μικρός όμως ο αριθμός των ζώων που χάθηκαν. Πώς θα γίνει αποκατάσταση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου;

Θεωρώ ότι θα αποζημιωθούν και αυτοί οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από ευλογιά. Δεν λέω ότι η καταστροφή δεν ήταν μεγάλη, αλλά σίγουρα για αποζημίωση βοηθάει. Ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποια προγράμματα αποκατάστασης ζώων. Είδαμε και το πρόγραμμα 5.2, πού δεν προχώρησε βέβαια και κατά την προσωπική μου γνώμη ήταν λάθος στημένο. Οπότε θα ξαναβγεί πάλι με καλύτερες προϋποθέσεις για να μπορέσει να συμμετέχει ο κόσμος. Βέβαια όταν χάνεται ένα κοπάδι, αν θέλει κάποιος να το δημιουργήσει ξανά χρειάζεται και χρόνο.

«Στόχος η απόδοση προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα της Θεσσαλίας»

«Κανείς δεν είναι εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αρκεί όλα να γίνονται σύμφωνα με το νόμο και να μην επηρεάζουν την παραγωγική γη μας»

-Υπάρχουν όμως και παραγωγοί, και ζωικών και φυτικών εκμεταλλεύσεων, όπως πληγέντες από τον Daniel που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξει τους παραγωγούς έστω και με έμμεσο τρόπο;

Προφανώς και η Περιφέρεια δεν έχει στην αρμοδιότητα της δομές όπως οι δήμοι. Όπου μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια, το κάνει. Εμμέσως έχουμε κι εμείς βοηθήσει. Εμείς δεν έχουμε μηχανισμούς αποζημίωσης.

-Πόσο προστατευμένοι είναι όμως η περιοχή από άλλες ζωονόσους; Βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες έχει κάνει την εμφάνιση της και πάλι η γρίπη των πτηνών για παράδειγμα.

Ευτυχώς προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Όντως σε κάποια κράτη υπάρχουν τέτοια δείγματα και κρούσματα. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαστε προστατευμένοι. Βέβαια είδαμε τι έγινε και με την ευλογία. Κανείς δεν μπορεί να το καθορίσει αυτό 100%.

-Πέρα από τι ζωονόσους, είδαμε και στη Θεσσαλία οι ροδακινοπαραγωγοί να έρχονται αντιμέτωποι με την παραμόρφωση των καρπών των δεντροκαλλιεργειών τους…

Η περιοχή μας δεν είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο είχε για παράδειγμα η Ημαθία. Πήραμε δείγματα από την περιοχή του Τυρνάβου που είδαμε το φαινόμενο να εμφανίζεται και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις. Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Βέβαια η έκταση του προβλήματος στην Ημαθία οδήγησε τους παραγωγούς εκεί να ζητούν αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, και αν υπάρξει προφανώς θα έχουν δικαίωμα και η θεσσαλοί παραγωγοί που επλήγησαν να συμπεριληφθούν σ’ αυτό. Ελπίζω βέβαια να μην υπάρχει συνέχεια σε αυτό το φαινόμενο.

Περιφέρεια Θεσσαλίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

-Σε κάθε περίπωση πάντως η περιφερειακή Αρχή αναφέρει ότι δίνει μία ιδιαίτερη βαρύτητα στον Πρωτογενή Τομέα. Μία από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν ήταν να τρέξουν οι διαδικασίες για τους φακέλους προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ για παράδειγμα.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η ενασχόληση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, στην πανεπιστημιακή κοινότητα είχε αντικείμενο τα προϊόντα του Πρωτογενούς Τομέα. Πέρα από τους καινούργιους φακέλους που καταθέσαμε για να γίνουν αυτά τα προϊόντα, και ενώ προετοιμάζουμε άλλους 6-7, ετοιμάζουμε από 16 έως 18 Ιανουαρίου μια μεγάλη έκθεση στο Σύνταγμα και στο Αττικό Μετρό, με κύριο θέμα την ανάδειξη αυτών των θεσσαλικών προϊόντων. Θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα προϊόντα σε συνταγές και στη συνδυασμό και με άλλες δράσεις και δραστηριότητες θα επιχειρήσουμε να τα αναδείξουμε περαιτέρω. Είναι ένας μεγάλος στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας η άνοδος της αγροδιατροφικής αλυσίδας και η απόδοση προστιθέμενης αξίας σε αυτά τα προϊόντα, σε συνάρτηση και με τον Τουρισμό και με τον Πολιτισμό.

-Φωτοβολταϊκά. Αρκετά αυστηρή η νυν περιφερειακή Αρχή σε ό,τι αφορά τη χρήση γης για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στον θεσσαλικό κάμπο…

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή ή περιφερειακή Αρχή έχει δώσει το στίγμα της. Κανείς δεν είναι εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αρκεί όλα να γίνονται σύμφωνα με το νόμο και να μην επηρεάζουν την παραγωγική γη της Θεσσαλίας. Πιστεύουμε ότι αυτή η γη που μας μεγάλωσε είναι και το μέλλον μας. Εάν θέλουμε να μιλάμε για μία Θεσσαλία με ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθούμε σε αυτή τη γη.

-Τέλος, έχουμε όπως φαίνεται νέες κινητοποιήσεις αγροτών στο προσκήνιο. Ποια είναι η άποψή σας;

Πάντα υπάρχουν προβλήματα και καλά κάνουν οι αγρότες και διεκδικούν λύσεις. Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα για του παραγωγούς. Φαίνεται και στην κοινωνία μας ότι υπάρχει θέμα με το αγροτικό εισόδημα που έχει μειωθεί και στις τοπικές οικονομίες. Ο καθένας κάνει τον αγώνα του για το δίκιο του, και οι αγώνες έχει φανεί ότι δίνουν αποτελέσματα, άλλα καλό θα είναι να αποφευχθεί η πρόκληση προβλημάτων στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης
[email protected]

*Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

«Επιδότηση στην παραγωγή με κάθε τρόπο»

Ο Ηρακλειώτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Καμπιτάκης, μέσα από τη συνέντευξη του στον «Έλληνα Αγρότη» αναλύει όλα τα αιτήματα – αιχμής των αγροτών. «Οδηγούμε σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές της χώρας όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια....

«Με μεράκι παράγουμε γνήσιο τοπικό ζύθο»

«Τα φρέσκα προϊόντα και η φιλοσοφία μας για μοναδικό στιλ μπίρας, μας εδραίωσαν», αναφέρει στον «Έλληνα Αγρότη» ο επικεφαλής της ομώνυμης Ζυθοποιίας του Χαλανδρίου, Φώτης Αναστασίου.Συνεχίζει την παράδοση που άφησε η «Craft» η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία το 1996.Η ζυθοποιία...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα»

Ο Μακάριος Λαζαρίδης είναι βουλευτής Καβάλας της ΝΔ και μιλά στον «Έλληνα Αγρότη» και ξεδιπλώνει θέσεις, προτάσεις και σκέψεις για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.Απαντάει για όλα τα προβλήματα του κλάδου, τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, αλλά...

Δημήτριος Ψεμματάς στον «Έλληνα Αγρότη»: «Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, αλλιώς ξεχάστε την κτηνοτροφία στην Ελλάδα»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Ψεμματάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την πολύπαθη Θράκη μας.Δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι δεκαπέντε μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς τα ζώα που οδηγήθηκαν στον θάνατο έχουν προκαλέσει ασφυξία...

Σάββας Αργυράκης στον «Έλληνα Αγρότη»: «Η άρδευση των χωραφιών το μεγάλο μας αγκάθι»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, τονίζει στον «Ε.Α», ότι ήταν καλή χρονιά για σταφύλι, ελιές, ακτινίδιο, σπαράγγι, παρά τα προβλήματα με το νερό που έχει η περιοχή. Ο Νέστος με τα εντυπωσιακά τοπία φυσικής ομορφιάς του έχει...

Ιπποκράτης Σκαντζάκης στον «Έλληνα Αγρότη» : «Οι παραγωγοί της Μεσαράς είμαστε κατεστραμμένοι»

«Βαθιά νυχτωμένη» είναι και η σημερινή κυβέρνηση για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές των θερμοκηπιακών προϊόντων της Μεσαράς, όπως καταγγέλλει στον «Έλληνα Αγρότη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Ιπποκράτης Σκαντζάκης, αναφερόμενος στην περίφημη επίσκεψη Τσιάρα.Το...

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, μιλά στον «Ε.Α.»: «Χρειάζεται νέος τρόπος σκέψης για να λυθούν τα προβλήματα»

Πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, γεωργοκτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δηλώνει στον «Έλληνα Αγρότη»...

Μανόλης Συντυχάκης στον «Ε.Α.»: Η «Πολεμική Οικονομία» τρώει τις επιδοτήσεις των αγροτών

«Πολεμική οικονομία»...Είναι μια καινούργια ορολογία της Ε.Ε. που αλλάζει εντελώς την πολεμική της φιλοσοφία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό με τους άλλους αντιπάλους τους, τους μεγάλους ιμπεριαλιστές, όπως...

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος στον «Ε.Α»: 180 εκ. ευρώ έχασε η Κρήτη σε 10 χρόνια

Απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «μετράει» η Κρήτη εξαιτίας της προηγούμενης ΚΑΠ, γεγονός που καταγγέλλει στον Έλληνα Αγρότη, ο αγροτοκτηνοτρόφος – συνδικαλιστής, Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Σμπώκος.Η ανάλυση που κάνει, πραγματικά προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, για το μέλλον...
- Διαφήμιση -spot_img