Έχουμε ζητήσει από κάθε ελαιοτριβείο να μας δώσει τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου που αυτό διαχειρίζεται.
Τι λέει στον «Έλληνα Αγρότη» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας για ελαιοκομία, αμπελουργία και κτηνοτροφία.
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]
Το ελαιόλαδο, η αμπελουργία, τα κηπευτικά αλλά και διεκδικήσεις σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, είναι το συνολικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσει τη δράση της για τον πρωτογενή τομέα του νησιού η Περιφέρεια Κρήτης. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, «ανοίγει τα χαρτιά του» στον «Έλληνα Αγρότη» σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης των αγροτικών ζητημάτων που απασχολούν το νησί.
Στον τομέα της ελαιοκομίας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, δίνει έμφαση στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, για την ενδυνάμωση και την αναβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας.
«Το πρόγραμμα της δακοκτονίας μας, βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Είχαμε πέρυσι μάλιστα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με τη βοήθεια και του καιρού, λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών και ο ελαιόκαρπος ήταν πολύ καθαρός. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο δάκος επηρεάζει και την ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου.
Σήμερα, διεκδικούμε πόρους, προκειμένου να δούμε σε πειραματικό επίπεδο κάποια πράγματα. Το ένα είναι η ηλεκτρονική παγίδευση. Δηλαδή, να δούμε, με την ηλεκτρονική παγίδευση, χρησιμοποιώντας δύο – τρεις ηλεκτρονικές παγίδες που έχουν βγει στην αγορά, τα αποτελέσματα σε ελαιώνες του Ηρακλείου.
Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από τις ηλεκτρονικές παγίδες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά θα το δούμε πρώτα πιλοτικά για να αποφασίσουμε στη συνέχεια αν πρέπει να εφαρμόσουμε πλέον σε ευρεία κλίμακα τις ηλεκτρονικές παγίδες.
Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κρήτης με τους εξαιρετικούς επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται, εξετάζει ταυτόχρονα και άλλες μεθόδους ενδυνάμωσης της καταπολέμησης του επιβλαβούς εντόμου. Μία τέτοια μέθοδος είναι «η εξαπόλυση παρασιτοειδών, αλλά και τα νανοσωματίδια του χαλκού. Και γενικά εξετάζουμε όλες εκείνους τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό του δάκου».
-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που βάζετε κύριε Τζεδάκη;
«Ξεκινάμε σε πιλοτικό στάδιο. Και αν στη συνέχεια δούμε ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα από τις μεθόδους αυτές, που θεωρούμε ότι θα έχουμε, θα δούμε πως θα προχωρήσουμε και στην εφαρμογή.
Στην Ομάδα Δακοκτοκτονίας συμμετέχουν επιστήμονες από τα ερευνητικά μας ιδρύματα, συμμετέχουν επίσης στελέχη των υπηρεσιών μας και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα στο πιλοτικό στάδιο. Θα συνεργαστούμε και με Ομάδες Παραγωγούς και εφόσον τα αποτελέσματα είναι καλά κάθε φορά θα προχωράμε και στο επόμενο στάδιο».
-Πάντως, υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς αριθμούς των ελαιοδέντρων στην Κρήτη. Τι στοιχεία έχουμε γύρω από αυτό το ζήτημα;
«Σήμερα ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια σε όλη την Κρήτη για τη συλλογή των πραγματικών στοιχείων. Οι υπηρεσίες μας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, βρίσκεται σε συνεργασία με τα ελαιοτριβεία του νομού. Έχουμε ζητήσει από κάθε ελαιοτριβείο να μας δώσει τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου που αυτό διαχειρίζεται. Διότι, όλα αυτά τα στοιχεία, μας χρειάζονται προκειμένου να μπορούμε να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση για να κάνουμε και την καλύτερη δουλειά ως προς την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς».
Στην αμπελουργία
-Εκτός από την ελαιοκαλλιέργεια, η Περιφέρεια Κρήτης δίνει μεγάλο βάρος και στην αμπελουργία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε και σε αυτόν τον τομέα;
«Για μας η ελαιοκαλλιέργεια και η αμπελοκαλλιέργεια, είναι οι καλλιέργειες εκείνες που είναι οι ριγμένες. Ωστόσο στη σουλτανίνα υπάρχει κάμψη. Και χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα στους αμπελουργούς, προκειμένου να μην εγκαταλείπουν τα αμπέλια τους αλλά αντίθετα να ασχολούνται με τον αμπελουργικό τομέα.
Και ποια μπορεί να είναι αυτά τα κίνητρα; Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές ενισχύσεις. Δεν μπορεί να παίρνουν μικρότερες επιδοτήσεις οι δενδρώδεις καλλιέργειες από τις μονοετείς καλλιέργειες. Άλλες απαιτήσεις έχουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Εμείς πιέζουμε για την αύξηση της άμεσης ενίσχυσης σε αυτές τις καλλιέργειες. Το έχουμε θέσει εγγράφως στον υπουργό. Αυτά τα ζητήματα τα θέτουμε σε όλες τις συναντήσεις. Δηλαδή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να παίρνει συνδεδεμένη ενίσχυση η κορινθιακή σταφίδα και να μην παίρνει η σουλτανίνα.
Όσο για τα οινοστάφυλα: Πέρυσι είχαμε ένα μεγάλο ζήτημα με τις άδειες νέων φυτεύσεων οιναμπέλων. Μας ενέκριναν μόλις 90 στρέμματα, γιατί μας βάζουν στην ίδια ζώνη με το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο και την Ήπειρο και αυτό δεν μας ωφελεί, επειδή δεν παίρνουμε μόρια, αφού δεν θεωρούμαστε νησιωτική περιοχή! Και οι υπόλοιπες άλλες εννιά περιφέρειες, ήταν η κάθε μια ξεχωριστή. Εμείς λοιπόν κάναμε αίτημα στο υπουργείο, λέγοντας ότι οι νέες άδειες φύτευσης, πρέπει να «σπάσουν» σε δεκατρείς περιφέρειες, ανάλογα με το αμπελουργικό μητρώο της κάθε περιφέρειας.
Διότι, όταν υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς να κάνουν νέες φυτεύσεις για να παράγουν κρασί και την ίδια ώρα άδειες για νέες φυτεύσεις να μην δίνονται, τότε φτάνουμε σε προβλήματα στον τομέα των οιναμπέλων.
Η αλήθεια είναι ότι εισακουσθήκαμε. Από τα 90 στρέμματα που πήραμε πέρυσι, φέτος πήραμε δικαιώματα φύτευσης για 310 στρέμματα. Και αν αποδεχτούν και την πρόταση μας, νομίζω ότι θα ανέβουμε πάνω από τα 600 στρέμματα».
Οι οινοποιοί της Κρήτης
-Μπορούμε να μιλήσουμε και για τις προόδους των οινοποιών της Κρήτης…
«Ναι βέβαια. Τα οινοποιεία στο νησί μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Υπάρχει αύξηση στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών»…
Η πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης για τα κηπευτικά
«Πολύ σύντομα θα ανοίξει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των θερμοκηπιακών καλλιεργειών»
-Στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κύριε Τζεδάκη, ποιες είναι οι κατευθύνσεις που βάζετε ως Περιφέρεια Κρήτης;
«Πολύ σύντομα θα ανοίξει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για να εκσυγχρονίσουν οι παραγωγοί τις καλλιέργειες τους. Περάσανε και κάποια κολλήματα που υπήρχαν σε σχέση με τα παλιά θερμοκήπια και μπορούν να ενταχθούν και τα θερμοκήπια αυτά. Εγώ νομίζω ότι είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κρήτης δημιούργησε μια Ομάδα Πολιτικής στα κηπευτικά όπου συμμετέχουν συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι από περιοχές παραγωγικές και μάλιστα αυτή η ομάδα συμμετέχει και σε πολλές εκθέσεις φρούτων και λαχανικών.
Αυτές τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς τους προσκαλούμε να έρχονται εκεί. Να αποκτήσουν μια εξωστρέφεια».
-Την ίδια ώρα βέβαια, οι ελληνοποιήσεις σε αυτά τα προϊόντα καλά κρατούν. Τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, για την πάταξη τους;
«Οι ελληνοποιήσεις είναι ένα μεγάλο αγκάθι, όχι μόνο για τα κηπευτικά προϊόντα της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδας. Έχουμε το φαινόμενο αυτό σε όλα τα προϊόντα. Και έχει η Ε.Ε. τις ευθύνες της.
Εδώ βλέπουμε και εισάγουν ελαιόλαδο από την Τυνησία. Η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει τα προϊόντα της. Δεν μπορεί να δέχεται προϊόντα χαμηλότερων προδιαγραφών από τις τρίτες χώρες. Δεν μπορείς να λες «όχι υπολείμματα» και καλώς το λες. Με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Με φυτοφάρμακα φιλικά στο περιβάλλον και όλα αυτά. Και μετά επιτρέπεις να έρχονται προϊόντα από τρίτες χώρες που δεν έχουν αυτές τις προδιαγραφές; Και άρα χαμηλότερο κόστος παραγωγής; Στην ουσία απαξιώνεις τα προϊόντα σου»!
-Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας Κρήτης για την πάταξη των ελληνοποιήσεων των αγροτικών μας προϊόντων;
«Στην Ελλάδα έχουμε τα περισσότερα ΠΟΠ και ΠΓΕ σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά οι πωλήσεις είναι λιγότερες από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Και αυτό είναι πρόβλημα. Πρέπει να ελέγξεις τα σύνορα. Θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί να ελέγξουν την αγορά. Και είναι και το θέμα της αισχροκέρδειας. Δηλαδή, από τον παραγωγό μέχρι το ράφι. Δεν γίνεται να την πληρώνει μόνο ο παραγωγός και ο καταναλωτής και να είναι κερδισμένος μόνο ο μεσάζοντας».
-Υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να γίνονται όλοι αυτοί οι έλεγχοι;
«Εμείς ζητάμε και διοικητικό προσωπικό και επιστημονικό προσωπικό. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα αν δεν ενισχυθούν οι υπηρεσίες. Θα σας φέρω ως παράδειγμα, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νησιού. Δεν γίνεται σε ολόκληρη την Κρήτη να έχουμε μόλις περίπου 20 κτηνιάτρους. Έχουμε υποβάλλει αίτημα στην κυβέρνηση για προσλήψεις κτηνιάτρων προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες στο νησί μας».
Στην Κτηνοτροφία
-Έχουμε και τον τομέα της κτηνοτροφίας. Τι γίνεται στην παρούσα φάση με τις ασθένειες των αιγοπροβάτων; Είμαστε σε καλό στάδιο ώστε να μην ανησυχούμε εν όψει και του Πάσχα;
«Από το καλοκαίρι είχαμε δύο ζωονόσους. Την πανώλη και την ευλογιά. Νομίζω σαν Κρήτη και με την βοήθεια των παραγωγών μας, μπορέσαμε και εφαρμόσαμε με επιτυχία τα μέτρα που προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές. Δεν εφησυχάζουμε. Δηλαδή, πρέπει να δρούμε συνεχώς σαν να έχουμε το πρόβλημα κάθε μέρα.
Είχαμε λοιπόν δύο περιστατικά πανώλης και τα αντιμετωπίσαμε ενώ όλη η Ελλάδα «καιγόταν». Είχαμε και άλλα δύο περιστατικά ευλογιάς. Δεν έχει λήξει το ζήτημα αλλά νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο.
Σαν Περιφέρεια Κρήτης έχουμε πάρει πρόσθετα προληπτικά μέτρα στα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων. Από την πανώλη μέχρι τώρα μπορεί να έχουν γίνει πάνω από 600 με 700 έλεγχοι στα φορτηγά που μεταφέρουν τριφύλλια ώστε να δούμε ότι δεν έρχονται από ζώνες επιτήρησης. Να μην έρχονται από περιοχές που έχουν πανώλη ή ευλογιά. Και απολυμαίνουμε και όλα τα φορτηγά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ποτέ βέβαια δεν μηδενίζεις τον κίνδυνο όταν όλη η Ελλάδα έχει τα προβλήματα αυτά».
Στην κρητική διατροφή
-Να μας μιλήσετε κύριε Τζεδάκη και για την έγκριση της Κρήτης να είναι η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026;
«Να βέβαια. Την έγκριση την έδωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας Πολιτισμού Τεχνών και Τουρισμού. Σε όλη αυτή την ιστορία έχουν εμπλακεί πάρα πολλοί φορείς. Και συνενώνονται οι δράσεις που κάνει ο κάθε φορέας.
Δηλαδή, είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη να έχει μια τέτοια ταυτότητα. Και με αφορμή αυτό και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ξεκινάμε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη του κρητικού διατροφικού πολιτισμού με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς. Γιατί ο κρητικός διατροφικός πολιτισμός είναι μέρος του πολιτισμού μας.
Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και το πιο σημαντικό, η συνένωση του διατροφικού τομέα με τον τουρισμό».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»