Η εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» σας παρουσιάζει τη συνεταιριστική προσπάθεια στην περιοχή της Ελασσόνας που εδρεύει στα 1200 μ. υψόμετρο και βασίζεται στον τόπο της.
Παλεύουν απέναντι στην αστυφιλία και στην οικονομική και κοινωνική συρρίκνωση
Ήταν το 2007 όταν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα, έστω και αν δεν είχαν γίνει αντιληπτά από το ευρύ κοινό. Ήταν εκείνη τη χρονιά όταν οι κτηνοτρόφοι του χωριού Λιβάδι στον Όλυμπο και στην περιοχή της Ελασσόνας αποφάσισαν να βάλουν τις βάσεις για μία από κοινού προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιήσουν όλα όσα διέθετε η περιοχή, δηλαδή παραγωγικές εκτάσεις αλλά και 60 χιλιάδες περίπου αιγοπρόβατα που θα διέθεταν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να βρεθούν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Οπότε, εγένετο ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου…
Το αναφέρει και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Τάσος Αντωνίου, αλλά και τα μέλη του, περίπου 20, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιό του. «Όραμά μας είναι ν’ αντισταθούμε στην αστυφιλία, στην κοινωνική και οικονομική συρρίκνωση του τόπου μας και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, στους επισκέπτες και σε κάθε ελληνική οικογένεια ντόπια αγνά τυροκομικά και τοπικά προϊόντα. Στόχος μας είναι η ποιότητα βασισμένη στις δικές μας πρώτες ύλες και κυρίως στο γάλα μας, αλλά και στη βλάχικη παράδοσή μας. Πιστεύουμε πως σε κάθε σπίτι πρέπει να φτάσουν τα τυροκομικά προϊόντα «βοσκός» και είμαστε σίγουροι πως κερδίζουν, όσους τα γεύονται» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αυτή τη στιγμή ο «Βοσκός» βρίσκεται σε ανοιχτές αγορές της Θεσσαλίας, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης, όπως και σε συγκεκριμένα καταστήματα delicatessen με προϊόντα που προσπαθούν οι δημιουργοί τους να είναι ποιοτικά, σεβόμενοι τον καταναλωτή, βασισμένα στο γάλα που οι ίδιοι παράγουν σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Άλλωστε όπως αναφέρει και ο κ. Αντωνίου ο ίδιος είναι 4ης γενιάς κτηνοτρόφος, του αρέσει αυτό που κάνει, το αγαπάει και προσπάθησε να το οργανώσει, συμμετέχοντας στην προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, με άλλους αιγοπροβατοτρόφους, αλλά και βοοτρόφους ελευθέρας βοσκής.
«Θέλαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα πράγματα για όλους» αναφέρει ο κ. Αντωνίου μιλώντας στον «Έ.Α.», για εξασφάλιση καλύτερων τιμών τόσο σε ό,τι αφορά την πώληση προϊόντων αλλά και τις αγορές των απαραιτήτων για τα κοπάδια, και φυσικά για ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο των κτηνοτρόφων και της ευρύτερης περιοχής του Λιβαδίου και της Ελασσόνας. «Ήταν ανάγκη ο συνεταιρισμός για να μπορούμε να διαθέσουμε καλύτερα τα προϊόντα μας και να πετυχαίνουμε καλύτερες συμφωνίες» σημειώνει ο πρόεδρος του «Βοσκού».
Με βάση την τυροκομία
Από την πρώτη στιγμή τα μέλη του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου θέλησαν να αξιοποιήσουν το παραγόμενοαιγοπρόβειο γάλα του χωριού, προκειμένου να φέρουν στο προσκήνιο γευστικά και ποιοτικά προϊόντα.
Το τυρί φέτα, το κατσικίσιο, κεφαλοτύρι, μυζήθρα και γραβιέρα, ήταν από τα πρώτα προϊόντα που βγήκαν από το τυροκομείο του συνεταιρισμού, όπως και πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι. Σκέψεις και προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν και για διάθεση γάλακτος, αγελαδινού και κατσικίσιου, αλλά και κρέατος. Όσον αφορά την τυροκομία έμφαση δόθηκε στο βοσκοτύρι, ένα παραδοσιακό τυρί από κατσικίσιο γάλα σε µορφή αλοιφής, αλλά και στη φέτα τεμαχισμένη σε κύβους και συσκευασμένη με ελαιόλαδο και βότανα του Ολύμπου.
Βασικά εμπόδια
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μέλη του συνεταιρισμού του Λιβαδίου Ελασσόνας έχουν αναφερθεί σε θέματα που προβληματίζουν και τους ίδιους και το σύνολο του αγροκτηνοτροφικού κόσμου.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Βοσκός» έχει αναφερθεί σε ζητήματα υποδομών, όπως είναι η αγροτική οδοποιία στο παρελθόν, αλλά και στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας που θα επιτρέπει ευέλικτες κινήσεις και πιο σύντομες χρονικά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αποφάσεων, και την ένταξη πιθανόν σε προγράμματα στήριξης που μπορούν να αποδειχθούν ακόμη και ζωογόνα σε συλλογικά σχήματα.
Από τις εξαγωγές στο συμμάζεμα…
Οι σκέψεις των μελών του «Βοσκού» για το τι ακολουθεί από εδώ και πέρα…
Προσπαθώντας κανείς να στηριχθεί στις συλλογικές δυνάμεις, και με φιλοσοφία να μην συμμετέχουν στην προσπάθεια άτομα που δεν γνωρίζουν την περιοχή και ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, τι μπορεί να πετύχει ένας συνεταιρισμός σαν τον «Βοσκό» και σε μία ορεινή περιοχή; Η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έστω και 18 χρόνια μετά την ίδρυση δεν υπάρχουν εμπόδια.
«Ο ανταγωνισμός είναι σίγουρα πολύ μεγάλος. Υπάρχει και δυσκολία στη διάθεση των προϊόντων» αναφέρει στον «Έ.Α.» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρείες και παραγωγικοί σχηματισμοί που έχουν βρει τον δρόμο τους προς τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, είτε με χύμα ή με συσκευασμένα προϊόντα, καταλαβαίνει κανείς γιατί ο κ. Αντωνίου κάνει λόγο και για μεγάλο ανταγωνισμό αλλά και για δυσκολία στη διάθεση των προϊόντων, και του «Βοσκού» και άλλων προσπαθειών.
«Πλέον κοιτούμε να συμμαζέψουμε κάποια πράγματα γιατί υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες. Το περισσότερο γάλα που παράγουν τα μέλη του συνεταιρισμού πλέον το διαθέτουμε, ενώ κάνουμε κάποια παραγωγή για κάποια καταστήματα και επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τυροκομείο του συνεταιρισμού των βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου έφτασε να παράγει ετησίως 80 τόνους φέτα (με εννέα τόνους να εξάγονται στη Γερμανία), 30 τόνους κατσικίσιο τυρί, πέντε τόνους γραβιέρα και 12 τόνους γιαούρτι πρόβειο. Αριθμοί μικροί ή ικανοποιητικοί αν σκεφτεί κανείς ότι 20 μέλη απαρτίζουν τον συνεταιρισμό, και στόχευαν πάντα στην εξασφάλιση της αυτάρκειας στα μέσα παραγωγής, στις εκτάσεις που είχαν για παραγωγή προϊόντων στις ζωοτροφές και στο ζωικό κεφάλαιο. Αυτός ο συνεταιρισμός των 20 κτηνοτρόφων από την άλλη έφτασε να δημιουργεί και επιπλέον θέσεις εργασίας, πέρα από την προσωπική εργασία του κάθε μέλους…
Σε κάθε περίπτωση, από την πρώτη ημέρα της οργάνωσής τους τα μέλη του συνεταιρισμού βοσκών Λιβαδίου Ελασσόνας στόχευαν στην εξασφάλιση της ποιότητας στα προϊόντα τους αλλά και στη διατήρηση λογικών τιμών στο πλαίσιο μίας κατάστασης κέρδους και για τους ίδιους αλλά και για τους καταναλωτές. Βέβαια, οι αυξήσεις σε βασικά αντικείμενα δεν έκαναν τη ζωή κανενός εύκολη. Σίγουρα η αύξηση των τιμών της φέτας σε πανελλαδικό επίπεδο από το 2023 δεν βοήθησε την προσπάθεια του «Βοσκού», από τη στιγμή μάλιστα που οι καταναλωτές φάνηκε να μειώνουν την κατανάλωση τυριού σε ποσοστά που κανείς δεν θα περίμενε ποτέ να δει.
«Το ζητούμενο είναι η συνεργασία και η ανταπόκριση στο πλαίσιο του συνεταιρισμού. δυσκολία μας είναι η επέκταση και η μεγαλύτερη απορρόφηση όλης της παραγωγής και σε δεύτερο πλαίσιο να αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή της Ελασσόνας» έλεγε σχετικά ο κ. Αντωνίου σε τοποθετήσεις του. Οπότε το συμμάζεμα μπορεί να μεταφραστεί σε συνέχεια της προσπάθειας…
Σε ηλικία για δουλειά…
Απέναντι σε άλλα δεδομένα και προσπάθειες, και κόντρα σ’ αυτά που θα μπορούσαν να επικρατούν σε μία ορεινή περιοχή, απομακρυσμένη από ένα μεγάλο αστικό κέντρο, οι ηλικίες των μελών του συνεταιρισμού «Βοσκός» κάθε άλλο παρά… συνταξιοδότηση δείχνουν!
«Είμαστε 20 μέλη όπως σας είπα, από 30 έως 50 ετών» θα περιγράψει ο κ. Αντωνίου, ξεκινώντας την προσπάθεια από το 2007 μέχρι το 2010 όταν και αρχικά προμηθεύονταν μαζικά τις ζωοτροφές, εξασφαλίζοντας καλές τιμές και διαπραγματεύονταν την πώληση του γάλακτος.
Σε ρυθμούς ΠΟΠ-ΠΓΕ το Ξινοτύρι
Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να προωθεί περαιτέρω την προσπάθεια αναγνώρισης προϊόντων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ, τα μέλη του «Βοσκού» δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια καιαπό την πρώτη στιγμή κίνησαν τις διαδικασίες για την απόδοση τέτοιας ταυτότητας στο ΞινοτύριΛιβαδίου, προϊόν που παράγεται και από τους ίδιους. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, προκειμένου από εκεί και πέρα να υποβληθεί το ο σχετικός φάκελος κατοχύρωσης ΠΓΕ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για την επιβίωση της κτηνοτροφίας
Έχοντας την έδρα του στο Λιβάδι Ολύμπου Ελασσόνας, στους πρόποδες των Πιερίων Ορών, η τυροκομική μονάδα του Βοσκού βρίσκεται στο Ξηρολάκι – Δολίχης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Παράλληλα, ο συνεταιρισμός λειτούργησε και υποκατάστημα για τη διάθεση των προϊόντων του και όχι μόνο στο Λιβάδι!
Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες στο Λιβάδι και στο υποκατάστημα του συνεταιρισμού πέρα από τα τυροκομικά, είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, κρασί, λικέρ, μέλι, τραχανά και παραδοσιακά ζυμαρικά. Φυσικά, η ταυτότητα των συγκεκριμένων προϊόντων δεν θα μπορούσε παρά να είναι… λιβαδίτικη, και πάλι με υψηλά στάνταρ ποιότητας.
Η προσπάθεια για βιωσιμότητα και για βιώσιμη κτηνοτροφία ήταν η βάση του συνεταιρισμού από την αρχή, γι’ αυτό κι άλλωστε ξεκίνησε η όλη προσπάθεια, ώστε τα μέλη του να μπορέσουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Οι συμμετοχές σε εκθέσεις δεν έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα Αθήνας, όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, με την έκθεση να γνωρίζει μάλιστα και μεγάλη ανταπόκριση.
Oι προσπάθειες, από μικρές έως πολύ μεγάλες δεν σταμάτησαν ποτέ, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Από τη λειτουργία ιστοσελίδας, έως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, έγιναν για την επιβίωση και τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων και του όλου εγχειρήματος…
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ
[email protected]