Με 9.500 τόνους ακτινίδια και 700 τόνους σπαράγγια ολοκληρώθηκε η προηγούμενη παραγωγική χρονιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου, ο οποίος από το 2005, εξειδικεύεται στην παραγωγή πράσινων, κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων, καθώς και σπαραγγιών.
Η παραγωγική βάση αποτελείται από 3.000 στρέμματα ακτινιδίων και 1.000 στρέμματα σπαραγγιών, τα περισσότερα εκ των οποίων σκεπασμένα με δίχτυ, αλλά και πλαστικό για το κόκκινο ακτινίδιο που είναι και το πιο πολύτιμο προϊόν του Συνεταιρισμού. Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία ενός νέου συσκευαστηρίου στον Πλάτανο Αγρινίου, το οποίο είναι σε αυτή τη φάση ένα από τα τρία μεγαλύτερα συσκευαστήρια ακτινιδίων παγκοσμίως και πρόκειται για μια επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ
[email protected]
Η επένδυση στο συσκευαστήριο σχετίζεται με τους στόχους του Συνεταιρισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η αύξηση της παραγωγής στους 25.000 ή ακόμα και 30.000 χιλιάδες τόνους μέχρι το 2030. Να σημειώσουμε ότι το κίτρινο και κόκκινο ακτινίδιο παίρνει τιμή αγοράς από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα royalties του φρούτου, ενώ το πράσινο ακτινίδιο έχει ελεύθερη τιμή και πέρσι ήταν κοντά στο 1,5 ευρώ το κιλό.
Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ακτινιδίων και σπαραγγιών εξάγεται σήμερα, με το ακτινίδιο να έχει πελάτες σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ το σπαράγγια πηγαίνουν κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία.
Όπως λέει η Ελένη Τσιτσιβού, ως εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, “Το κίτρινο και κόκκινο ακτινίδιο εξάγονται σχεδόν στο 100%, καθώς οι ελληνικές αλυσίδες σουπερμαρκετ, αλλά ακόμα και καταστήματα deli προϊόντων αποφεύγουν ακόμα τους συγκεκριμένες ποικιλίες. Ένας λόγος είναι η υψηλότερη τιμή του προϊόντος, ενώ δεύτερος εξίσου σημαντικός είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των καταναλωτών, όσον αφορά την λιγότερο όξινη γεύση τους και την μεγαλύτερη διατροφική τους αξία.
Εκτός απροόπτου με τη φετινή συνολική παραγωγή, η Ελλάδα θα βρεθεί στη δεύτερη θέση, όσον αφορά εξαγωγές ακτινιδίου, ξεπερνώντας την Ιταλία. Ωστόσο, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία.”
Όσο πιο όψιμη η παραγωγή τόσο καλύτερο το φρούτο
Στην περσινή συγκομιδή ακτινιδίων είχε αναδυθεί το ζήτημα των ημερομηνιών που καθορίζονται από το Υπουργείο. Σε συζήτηση που είχαμε με τον Δημήτρη Μανώση, πρόεδρο της Ζευς Ακτινίδια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τίθεται υπέρ της συγκομιδής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρά της ευέλικτης ημερομηνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οψιμότητα δίνει στο φρούτο καλύτερα χαρακτηριστικά. Η αντίθετη άποψη, όπως έχει εκφραστεί από κάποιους καλλιεργητές, όπως ο Μιχάλης Σπάρτσης, καλλιεργητής από τη Βέροια, λέει ότι “Η κλιματικά αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια να γίνεται η συγκομιδή με ημερομηνία. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν τα μικροκλίματα των περιοχών, τα οποία καθορίζουν πρωιμότητες και οψιμότητες. Το δικό μας παράδειγμα: Το 2024 είχαμε 7 ζάχαρα στις 8 Οκτωβρίου, το 2023 είχαμε 6,5 ζάχαρα την 1η Νοεμβρίου.”
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»