back to top

Ποιο τυρί μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και να προστατεύει από την άνοια

Μπορεί ένα τυρί να κρύβει το κλειδί για καλύτερη μνήμη; Διόλου απίθανο, εάν ισχύουν και στους ανθρώπους όσα ανακάλυψαν σε ποντίκια επιστήμονες από την Ιαπωνία.

 

Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Neuroscience Research, οι επιστήμονες εξέτασαν πως το διάσημο γαλλικό τυρί καμαμπέρ (camembert) και τα λιπαρά που περιέχει επηρεάζουν τη μνήμη των τρωκτικών.

Η επιλογή του τυριού δεν ήταν τυχαία. Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που το καταναλώνουν συστηματικά έχουν αυξημένα επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα που επιβραδύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Το καμαμπέρ παράγεται από γάλα που ζυμώνεται με μύκητες λευκής μούχλας (Penicillium camemberti), γράφουν οι ερευνητές. Η ζύμωση οδηγεί στη δημιουργία νέων μορίων, τα οποία δεν υπάρχουν στο αρχικό προϊόν (δηλαδή στο γάλα).

Έτσι, στο τυρί που έχει υποστεί ζύμωση, πιστεύεται ότι υπάρχουν δραστικές ουσίες που βελτιώνουν τη νοητική λειτουργία. Ωστόσο έως πρότινος δεν είχε αποσαφηνιστεί ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Η εξεύρεσή τους όμως είναι σημαντική. Η άνοια αρχίζει με την ήπια νοητική διαταραχή (MCI), μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η καθημερινή πρόσληψη των κατάλληλων συστατικών από τα τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό και τα γαλακτοκομικά ανήκουν στα τρόφιμα που ενδέχεται να δρουν προστατευτικά, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες.

Η νέα έρευνα

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν εάν το καμαμπέρ μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές λειτουργίες και ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά του.

Η έρευνά τους πραγματοποιήθηκε σε αρσενικά ποντίκια. Οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες και άρχισαν να τους παρέχουν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Η συνεχής κατανάλωση αυτού του είδους της διατροφής, οδηγεί σε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Στα μισά ποντίκια, όμως, οι ερευνητές έδιναν επίσης το τυρί. Ύστερα από μερικές μέρες εξέτασαν πόσο εύκολο ήταν στα τρωκτικά να εντοπίζουν και να θυμούνται αντικείμενα και τον χώρο όπου βρίσκονται.

Όπως διαπίστωσαν, η χορήγηση του καμαμπέρ είχε ως αποτέλεσμα βελτίωση των νοητικών λειτουργιών τους, παρά την πλούσια σε λιπαρά διατροφή.

Και μεμονωμένες ουσίες

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις ορισμένων ουσιών (λέγονται αμίδια) που παράγονται κατά την ζύμωση του καμαμπέρ. Οι ουσίες αυτές ήταν η μυρισταμίδη (myristamide), η ολεαμίδη (oleamide) και το στεαραμίδιο (stearamide).

Η συμπεριφορά των ποντικιών έδειξε ότι η μυρισταμίδη βελτίωνε τις νοητικές λειτουργίες τους. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν πως το επιτυγχάνει αυτό, διεγείροντας τα επίπεδα μιας βασικής πρωτεΐνης (λέγεται BDNF) που παράγεται από τον εγκέφαλο.

Η πρωτεΐνη αυτή εκκρίνεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου – μία δομή βασική για τη μάθηση και τη μνήμη. Ασκεί επίσης προστατευτική δράση στα νευρικά κύτταρα. Επομένως το τυρί μπορεί να βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες, μέσω αυτών των επιδράσεων.

Μάλιστα η δράση του φαίνεται ότι είναι δοσοεξαρτώμενη. Και αυτό, διότι οι υψηλότερες δόσεις μυρισταμίδης, βελτίωναν περισσότερο τις νοητικές λειτουργίες των ποντικιών.

Προστατευτική δράση έναντι της πλούσιας σε λιπαρά διατροφή απεδείχθη ότι ασκεί και η ολεαμίδη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το τυρί μπορεί να μειώσει τα προβλήματα μνήμης που επιφέρει η κακή διατροφή. Μπορεί επίσης να προάγει την υγεία του εγκεφάλου, με το όφελος να αποδίδεται για πρώτη φορά σε συγκεκριμένα συστατικά του.

Αρκεί να ισχύουν τα ευρήματα αυτά και στους ανθρώπους. Και να μπορεί, βεβαίως, να αντέξει κανείς την πολύ χαρακτηριστική και «δυνατή» μυρωδιά του καμαμπέρ…

 

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο...

«Μαρούλι της Θάλασσας»: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Στα τέλη του 2024, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva. Όπως τόνισε ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνος εργαστηρίου, ανοίγονται...

Αποκαλυπτική μελέτη της διαΝΕΟσις: Στο ναδίρ η εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανέδειξε σημαντική έρευνα της «διαΝΕΟσις», από την οποία προκύπτει πως μόλις το 0.7% των Ελλήνων παραγωγών είναι επιμορφωμένοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.Παράλληλα αυτό που θα μπορούσε να προβληματίσει άπαντες είναι πως ο...

Μινέρβα: Συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες

Τη συνεργασία της με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Μινέρβα. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπόνηση μιας έρευνας με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η...

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτική επίσκεψη από τους φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους...

Οι μαθητές γνωρίζουν την βιώσιμη γεωργία

Με τη συμμετοχή 500 μαθητών, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Carbon Farming Schools» σε δέκα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και της Αττικής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ για 2η συνεχή χρονιά.Με στόχο την βιωματική εκπαίδευση στη...

Επαναλειτουργεί το Σουηδικό Σχολείο Υφαντουργίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού αναβιώνει την τέχνη της υφαντουργίας στη Βλάστη Εορδαίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στις παρυφές του χωριού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1965.Η ιστορία της Βλάστης Εορδαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη...

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο καρκίνος βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας

Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων σε 61 δήμους, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την δημόσια υγεία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Το καμπανάκι του κινδύνου για την...

Redestos και BRANDΤ: Ελληνοαμερικανική σύμπραξη για λιπάσματα και βιοδιεγέρτες

Για έναν «γάμο» μεταξύ δύο …ομίλων σε Ελλάδα και Αμερική, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, θέτοντας τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο και με κοινό τον στόχο να δώσουν στους αγρότες λίγο περισσότερο έλεγχο των ...υπαίθριων επιχειρήσεών τους, μίλησαν στελέχη...
- Διαφήμιση -spot_img