back to top

«Μαρούλι της Θάλασσας»: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Στα τέλη του 2024, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva.

 

Όπως τόνισε ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνος εργαστηρίου, ανοίγονται νέοι δρόμοι στην υδατοκαλλιέργεια με το θαλάσσιο είδος Ulva, υψηλό σε πρωτεΐνη, έναν περιβαλλοντικό διαχειριστή που συμβάλλει ενεργά στην υγεία του πλανήτη μας και την προστασία του οικοσυστήματος.

Η Ulva διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εξισορροπώντας εν μέρει τις υψηλής έντασης άνθρακα συνήθειές μας. Απορροφά την περίσσεια αζώτου και φωσφόρου, η οποία συχνά συνδέεται με την απορροή των γεωργικών καλλιεργειών, αποτρέποντας την επιβλαβή άνθηση των φυκιών και ενισχύοντας την υγεία του υδάτινου οικοσυστήματος. Η Ulva μετατρέπει αυτό που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές πλεόνασμα σε τροφή, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της ως σιταριού της θάλασσας. Η καλλιέργειά της συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενισχύοντάς τα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνα Νάκου, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα, η υδατοκαλλιέργεια φυκιών είναι ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ενώ στα ιαπωνικά ονομάζεται “Ουμάμι” (UMAMI) που σημαίνει καλή γεύση και νοστιμιά.

Το λεγόμενο “Μαρούλι της Θάλασσας” δίνει μάλιστα και πολλές νόστιμες συνταγές και πρόσφατα κυκλοφόρησε και σχετικό βιβλίο μαγειρικής.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο...

Αποκαλυπτική μελέτη της διαΝΕΟσις: Στο ναδίρ η εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανέδειξε σημαντική έρευνα της «διαΝΕΟσις», από την οποία προκύπτει πως μόλις το 0.7% των Ελλήνων παραγωγών είναι επιμορφωμένοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.Παράλληλα αυτό που θα μπορούσε να προβληματίσει άπαντες είναι πως ο...

Μινέρβα: Συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες

Τη συνεργασία της με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Μινέρβα. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπόνηση μιας έρευνας με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η...

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτική επίσκεψη από τους φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους...

Οι μαθητές γνωρίζουν την βιώσιμη γεωργία

Με τη συμμετοχή 500 μαθητών, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Carbon Farming Schools» σε δέκα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και της Αττικής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ για 2η συνεχή χρονιά.Με στόχο την βιωματική εκπαίδευση στη...

Επαναλειτουργεί το Σουηδικό Σχολείο Υφαντουργίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού αναβιώνει την τέχνη της υφαντουργίας στη Βλάστη Εορδαίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στις παρυφές του χωριού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1965.Η ιστορία της Βλάστης Εορδαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη...

Ποιο τυρί μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και να προστατεύει από την άνοια

Μπορεί ένα τυρί να κρύβει το κλειδί για καλύτερη μνήμη; Διόλου απίθανο, εάν ισχύουν και στους ανθρώπους όσα ανακάλυψαν σε ποντίκια επιστήμονες από την Ιαπωνία. Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Neuroscience Research, οι επιστήμονες εξέτασαν πως το...

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο καρκίνος βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας

Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων σε 61 δήμους, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την δημόσια υγεία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Το καμπανάκι του κινδύνου για την...

Redestos και BRANDΤ: Ελληνοαμερικανική σύμπραξη για λιπάσματα και βιοδιεγέρτες

Για έναν «γάμο» μεταξύ δύο …ομίλων σε Ελλάδα και Αμερική, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, θέτοντας τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο και με κοινό τον στόχο να δώσουν στους αγρότες λίγο περισσότερο έλεγχο των ...υπαίθριων επιχειρήσεών τους, μίλησαν στελέχη...
- Διαφήμιση -spot_img