back to top

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ΑuthenBeef, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Σωτηρία Βουράκη.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δρ. Βουράκη στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia, οι πληροφορίες που δίνονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής αφορούν το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία και καταχωρούνται με ψηφιακή τεχνολογία blockchain κατά τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και αξιοποίησης του βόειου κρέατος. Παράλληλα, όπως προσθέτει, διασφαλίζεται και τεκμηριώνεται η πιστότητα της ταυτότητας του κρέατος με τη χρήση γονιδιακής αναγνώρισης (ταυτοποίηση με PCR). «Στόχος είναι να δίνεται στον καταναλωτή συγκριτικό στοιχείο επιλογής, ώστε το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία να αποκτά στοιχεία ταυτότητας, διάκρισης και επιλογής» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το έργο AuthenBeef και τα σημαντικότερα αποτελέσματα

Το έργο AuthenBeef: Αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα υψηλής αξίας βοδινού κρέατος ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία, αξιοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και γενετική ταυτοποίηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε να «τρέχει» τον Φεβρουάριο του 2022 και λήγει στις 7/5 φέτος, ενώ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και συγχρηματοδοτήθηκε με 400.000 ευρώ από την ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ΕΣΠΑ 2021-2027». Το έργο πλαισίωσαν ως εταίροι το Εργαστήριο Ζωϊκής Παραγωγής και Προστασία Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κτηνιατρική Σχολή, η Μπίκας ΑΕ και το Ινστιτούτο Βιοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του έργου, όπως υπογραμμίζει η κ. Βουράκη, είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο ερωτηματολογίου που απαντήθηκε από 135 άτομα, προέκυψε ότι το 89% αυτών χαρακτήρισαν ως χρήσιμη την πληροφορία όσον αφορά την προέλευση του κρέατος, τον τόπο επεξεργασίας (82%), στοιχεία για του χρόνους επεξεργασίας και τη φρεσκάδα (91%), ποιοτικά χαρακτηριστικά (92%), τους τρόπους χειρισμού – μαγειρέματος (59% των ερωτηθέντων).

Στα αποτελέσματα του έργου συμπεριλαμβάνεται η γενετική ταυτοποίηση μέσω της ανάλυσης 17 «μικροδορυφορικών δεικτών» του DNA που απομονώνεται από το κρέας και έτσι επιτυγχάνεται τεκμηρίωση δεδομένων ιχνηλασιμότητας της τεχνολογίας blockchain.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου δίνεται πρόσβαση των χρηστών στις πληροφορίες μέσω QR-coding και επιτυγχάνεται ανατροφοδότηση και αξιολόγηση από συντελεστές της κοινής γνώμης.

Οι στόχοι του έργου και η μεθοδολογία υλοποίησης

Στόχοι του έργου ήταν η πληροφόρηση του καταναλωτή, περί της προέλευσης του κρέατος, μαζί με στοιχεία ολιστικής πληροφόρησης (π.χ. διατροφική αξία του συγκεκριμένου τεμαχίου κρέατος, τρόπος χρησιμοποίησης και μαγειρέματος του, κλπ). «Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές με το σκανάρισμα του QR code πάνω στη συσκευασία – ετικέτα του κρέατος και συνιστούν παράγοντες αποτίμησης της αυθεντικότητας και επιλογής του κρέατος από τον καταναλωτή, χρησιμοποιώντας ψηφιακή ασφάλεια και εξασφαλίζοντας πιστότητα» εξηγεί η ίδια.
Στους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακής τεχνολογίας αιχμής («blockchain») στην αλυσίδα εκτροφής βοοειδών και παραγωγής κρέατος στην Κεντρική Μακεδονία, η τεκμηρίωση και διασφάλιση της ταυτότητας του κρέατος με δειγματοληπτικές γονοτυπικές εξετάσεις DNA, η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας και της δυνατότητας εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και η ανάδειξη της υπεροχής του τοπικά παραγόμενου βόειου κρέατος.

Αναφερόμενη στην μεθοδολογία υλοποίησης του project, όπως λέει, έγιναν: ανάπτυξη πρωτοκόλλων καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων για τη δημιουργία γνωσιακής βάσης δεδομένων και την εκτίμηση της αυθεντικότητας του κρέατος, δειγματοληψίες πριν από την τυποποίηση του κρέατος και μετά αυτήν, ανάπτυξη πρωτοκόλλων εργαστηριακών δοκιμών γενετικής ταυτοποίησης (DNA – PCR/17 μικροδορυφορικοί δείκτες) και ανατροφοδότηση με αποτελέσματα επιβεβαιωτικών δοκιμών, πλατφόρμα AuthenBeef για την καταγραφή, την αποτύπωση αυθεντικότητας και την τεκμηρίωση του βόειου κρέατος στην ΠΚΜ και αξιολόγηση της περιβαλλοντικής και οικονομοτεχνικής βιωσιμότητας.

Το παραπάνω έργο παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο το Κρέας και τα Προϊόντα του, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από το περιοδικό Meat News μαζί με την οργανωτική επιτροπή, και διευθύνεται από επιστημονική επιτροπή που καλύπτει όλα τα σχετικά γνωστικά αντικείμενα. Το συνέδριο, που ξεκίνησε στις 31/1, τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (ΕΚΑ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και είχε την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης,...

Λέσβος: Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα τον Ψηφιακό Αγροτοδιατροφικό Χάρτη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα διοργανώνει και σας προσκαλεί στη 1η Ημερίδα ενημέρωσης και συνεργασίας στη Λέσβο για το έργο «Ψηφιακός Αγροδιατροφικός Χάρτης», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί...

Η νανοτεχνολογία «ριζώνει» στην αγροτική παραγωγή, βοηθώντας την ελαοκομία

Η νανοτεχνολογία είναι ο τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας που ασχολείται με υλικά τόσο μικρά, που δεν φαίνονται καν με το μάτι.Σε αυτή τη μικροσκοπική κλίμακα, τα υλικά συχνά παρουσιάζουν μοναδικές ιδιότητες (όπως αυξημένη επιφάνεια προς όγκο, ιδιαίτερη...