Το Λήθαργο είναι πολύ σημαντικό στην καλλιέργεια του ακτινίδιου

Ενημέρωση  για το τόσο επίκαιρο και σημαντικό θέμα λόγω της κλιματικής αλλαγής, που είναι ο Λήθαργος της  Ακτινιδιάς, μας παρέχειο Βασίλης Έξαρχος, Γεωπόνος ΑΠΘ με Intergrade  Master, μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας.

 

Το ακτινίδιο ανήκει στα φυλλοβόλα δένδρα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «στρατηγική» κάποιων φυτών που την δύσκολη περίοδο του χειμώνα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες) ρίχνουν τα φύλλα, μειώνουν όλες τις λειτουργίες τους στις άκρως απαραίτητες και «κοιμούνται» (πέφτουν σε Λήθαργο) μέχρι την επερχόμενη άνοιξη που ξεκινάνε πάλι…

Η διαδικασία αυτή σαν τακτική επιβίωσης υπάρχει και στο ζωικό βασίλειο (π.χ. αρκούδα).

Επίσης εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και τα «αειθαλή» δένδρα (π.χ. ελιά) που είναι πιο «προσαρμοσμένα» (σκληραγωγημένα) και διατηρούν τα φύλλα και τις λειτουργίες όλο τον χρόνο…

Ο Λήθαργος της Ακτινιδιάς ξεκινάει από την πτώση των φύλλων (Δεκέμβριο) και τελειώνει με την έκπτυξη οφθαλμών (αρχές Απριλίου). Η «σηματοδότηση» (δηλ. η αντίληψη από το ακτινίδιο), για την έναρξη του Λήθαργου τον Δεκέμβριο, γίνεται με την πτώση της θερμοκρασίας και με τη μείωση της διάρκειας της ημέρας (φωτοπερίοδος).

Ενώ αντίθετα  η «σηματοδότηση» για το σπάσιμο του Λήθαργου, έκπτυξη των οφθαλμών και έναρξη της βλαστικής περιόδου γίνεται τον Απρίλιο, ακριβώς με το αντίθετο, με την αύξηση της θερμοκρασίας και παράλληλη αύξηση της διάρκειας της ημέρας.

Το ακτινίδιο για να βγει με «επιτυχία» από την διαδικασία του Λήθαργου πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες ψύχους (0-7 βαθμούς Κεκλσίου), για κάποιες ώρες. Αυτές είναι για τις Πράσινες ποικιλίες τουλάχιστον 700-800 ώρες , ενώ για τις Κίτρινες τουλάχιστον 400-500 ώρες…

Για να  καταλάβουμε την πολυπλοκότητα και την σοφία της φύσης το Ακτινίδιο (όπως και όλα τα φυλλοβόλα φυτά) έχει αναπτύξει μηχανισμό καταμέτρησης θερμοκρασιών…

Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθούν αυτές οι ώρες (σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής) και δεν «κοιμηθεί» καλά το φυτό όπως λέει ο λαός μας, η έκπτυξη  των οφθαλμών και η έναρξη της βλαστικής περιόδου θα γίνει….

Διότι η σηματοδότηση από την αύξηση της θερμοκρασίας και της διάρκειας της ημέρας τον Απρίλιο Υπερισχύει της μη κάλυψης των ωρών των χαμηλών θερμοκρασιών, που προαναφέραμε ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ…

Οι συνέπειες της μη συμπλήρωσης των χαμηλών θερμοκρασιών του ληθάργου είναι: Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ.

Σίγουρα όμως,  το ίδιο πρόβλημα με εμάς και ίσως σε περισσότερο βαθμό έχουν και οι βασικοί μας ανταγωνιστές (Ν. Ζηλανδία, Ιταλία κ.α.)

Κάποιες περιοχές της Ελλάδας (που καλλιεργείται το Ακτινίδιο) έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τους «ήπιους» χειμώνες και την συμπλήρωση των ωρών.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Έξαρχο, το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή…

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι (όπως όλα τα φυτά στην φύση), τα Ακτινίδια «Εγκλιματίζονται» (μαθαίνουν να ζουν) στις συνθήκες αυτές, όπου μπορεί σταδιακά το φυτό να απαιτεί για το «ομαλό» σπάσιμο του Λήθαργου λιγότερες ώρες ψύχους. Έτσι για να μετριαστεί η κατάσταση και για να συνεχίσει να παράγει χωρίς μεγάλα προβλήματα…

Αυτός άλλωστε είναι ο μηχανισμός «επιβίωσης» των φυτών στην φύση και ο τρόπος διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άμεσα επ΄ αυτού. Μπορούμε έμμεσα όμως να δράσουμε, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο  την υγεία και  την ζωτικότητα του φυτού. Το γεγονός αυτό «συνδέεται» έμμεσα με το πρόβλημα του ατελούς Λήθαργου και σίγουρα θα μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις….

Ως γνωστόν και από άλλα άρθρα μας, την «υγεία» του φυτού την πετυχαίνουμε κάνοντας την «σωστή» στιγμή όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες (όπως αραίωμα, κλάδεμα, ρίπερ κ.α.) Επίσης το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και με το ορθολογικό πότισμα, με την ισορροπημένη  λίπανση καθώς  επίσης  με την έγκαιρη φυτοπροστασία.

ΠΗΓΗ: thessalikigi.gr

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο...

«Μαρούλι της Θάλασσας»: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Στα τέλη του 2024, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva. Όπως τόνισε ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνος εργαστηρίου, ανοίγονται...

Αποκαλυπτική μελέτη της διαΝΕΟσις: Στο ναδίρ η εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανέδειξε σημαντική έρευνα της «διαΝΕΟσις», από την οποία προκύπτει πως μόλις το 0.7% των Ελλήνων παραγωγών είναι επιμορφωμένοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.Παράλληλα αυτό που θα μπορούσε να προβληματίσει άπαντες είναι πως ο...

Μινέρβα: Συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες

Τη συνεργασία της με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Μινέρβα. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπόνηση μιας έρευνας με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η...

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτική επίσκεψη από τους φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους...

Οι μαθητές γνωρίζουν την βιώσιμη γεωργία

Με τη συμμετοχή 500 μαθητών, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Carbon Farming Schools» σε δέκα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και της Αττικής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ για 2η συνεχή χρονιά.Με στόχο την βιωματική εκπαίδευση στη...

Επαναλειτουργεί το Σουηδικό Σχολείο Υφαντουργίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού αναβιώνει την τέχνη της υφαντουργίας στη Βλάστη Εορδαίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στις παρυφές του χωριού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1965.Η ιστορία της Βλάστης Εορδαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη...

Ποιο τυρί μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και να προστατεύει από την άνοια

Μπορεί ένα τυρί να κρύβει το κλειδί για καλύτερη μνήμη; Διόλου απίθανο, εάν ισχύουν και στους ανθρώπους όσα ανακάλυψαν σε ποντίκια επιστήμονες από την Ιαπωνία. Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Neuroscience Research, οι επιστήμονες εξέτασαν πως το...

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο καρκίνος βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας

Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων σε 61 δήμους, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την δημόσια υγεία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Το καμπανάκι του κινδύνου για την...
- Διαφήμιση -spot_img